Rimac odustao od 120 milijuna eura iz EU za baterije: "Jako se odužila procedura"

Foto: Zeljko Lukunic, Zarko Basic/PIXSELL

Tvrtka Rimac Technology, kojoj je vlada planirala dodijeliti bespovratna europska sredstva za razvoj inovativnih tehnologija za baterijske sustave, odustala je od 120.9 milijuna eura, koliko su trebali primiti iz europskih fondova, javlja Telegram.

O tome su iz tvrtke prije nešto više od mjesec dana izvijestili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, potvrđeno je Telegramu iz resora ministra Šime Erlića i iz tvrtke. Iz Rimčeve tvrtke za Telegram kažu da su razvoj baterija samostalno financirali, a od EU novca odustali jer se procedura jako odužila.

Krajem srpnja ove godine iz tvrtke Rimac Technology službeno su obavijestili Ministarstvo da tvrtka "odustaje od sudjelovanja u Projektu IPCEI EUBatIn" te da za predmetni projekt neće tražiti državnu potporu iz Europskog fonda za regionalni razvoj. "Odlukom tvrtke Rimac Technology, postupak nacionalne dodjele je obustavljen", odgovorili su iz Ministarstva.

IPCEI je engleska kratica za "važan projekt od zajedničkog europskog interesa", a u ovom slučaju radi se o projektu za potporu istraživanjima i inovacijama u razvoju baterijskih sustava koje je EU načelno odobrila još u siječnju 2021. godine.

Rimac: Hrvatsku stavljamo na mapu baterijske industrije

"Električni automobili i baterijski sustavi industrija su budućnosti koja već danas ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji. U konzorciju se nalaze tvrtke poput BMW-a, Tesla Motorsa i FCA-a (Fiat Chrysler Automobiles, op. ur). Ponosni smo što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imena industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije", rekao je 2021. Mate Rimac, direktor Rimac Automobila, ističući da žele u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te domaće dobavljače.

Sufinanciranje ovoga projekta bit će osigurano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, rekao je Daniel Mondekar, suvlasnik i direktor konzultantske tvrtke EuroNavigator, koja u Bruxellesu pomaže hrvatskim tvrtkama u jačanju vidljivosti, poslovnom umrežavanju i utjecanju na procese donošenja odluka na EU razini.

Mondekar: Sudjelovanje vlade i Ministarstva je bilo jako bitno

"Moramo razumjeti što IPCEI zapravo znači. IPCEI, odnosno važan projekt od europskog interesa (eng. Important project of common European interest), status je koji određena tvrtka uživa na europskom tržištu sukladno odluci Europske komisije, koji joj omogućava novčanu potporu, pritom ne kršeći pravila tržišnog natjecanja konkurencije", rekao je Mondekar prije tri godine, a izjavu je prenio Lider.

Mondekar je također tada naglasio da je sudjelovanje vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bilo nužno za osiguravanje uključivanja Rimac Automobila u IPCEI projekt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.