Rusi će imati velikih problema ako brzo ne zauzmu Pokrovsk. Trpe rekordne gubitke

Foto: Profimedia

Ruska vojska opasno se približila Pokrovsku u istočnoj Ukrajini, ali za to plaća skupu cijenu u ljudstvu i naoružanju. Veliko je pitanje hoće li uspjeti zauzeti grad prije nego što im ponestane opreme, ali i trupa, piše Forbes.

Između prošlog listopada i veljače ove godine ruske snage su okružile, opkolile, a potom i zauzele utvrđeni grad Avdijivku na istoku Ukrajine. Ukrajinske snage ostale su bez streljiva - djelomično i zbog proruskih republikanaca u američkom Kongresu koji su mjesecima blokirali slanje pomoći - i Rusi su uspjeli održati svoj napredak.

U travnju su probili prvu liniju ukrajinskih položaja oko naselja Očeretine i nastavili se kretati prema zapadu. U travnju su probili i drugu liniju obrane, ovaj put oko Ivanivke.

Rusi su na samo desetak kilometara od Pokrovska

Danas se ruske snage nalaze samo desetak kilometara od sljedeće velike nagrade na tom dijelu fronte: grada Pokrovska, koji je smješten na važnoj ukrajinskoj liniji opskrbe za čitavu istočnu frontu.

Ipak, taj napredak od 40 kilometara Rusi su skupo platili. Ne znamo točno koliko skupo, ali postoje dokazi da su ovog vikenda pretrpjeli najveći gubitak u samo 24 sata u čitavom ratu.

U nedjelju je analitičar Andrew Perpetua prebrojao više od 180 oštećenih, uništenih ili napuštenih ruskih vozila i teškog naoružanja. Ukrajinski gubici mnogo su manji: ispod trideset.

Rekordni gubitak

U prosjeku je od početka rata Rusija dnevno gubila tek 19 komada teškog naoružanja, što znači da je rekordni jednodnevni gubitak od ovog vikenda gotovo 10 puta gori od prosjeka.

Nisu svi gubici na Perpetuinoj listi nepovratni, odnosno trajni, i nisu se svi dogodili baš ovog vikenda - neki su se dogodili ranije, ali snimke i fotografije koje ih dokazuju pojavile su se tijekom vikenda. Nisu se svi dogodili ni oko Pokrovska. Prema tome, nije potpuno precizno reći da su Rusi sve ove gubitke pretrpjeli u jednom danu u pokušajima zauzimanja Pokrovska i da ih ne mogu povratiti.

Ipak, kao znak stope ruskih gubitaka na najkrvavijem dijelu fronte Prepetuine brojke poprilično su pouzdane.

Jednostavno rečeno, nemilosrdni napadi na Pokrovsk "iznimno su skupi za ruske oružane snage i oni ovakav tempo neće moći držati dugoročno", objašnjava proukrajinski Conflict Intelligence Team.

To nije velika utjeha za ukrajinske trupe koje očajnički pokušavaju obraniti liniju zapadno od Avdijivke još od jeseni, nadjačani i brojčano i po pitanju naoružanja u omjeru jedan naprema četiri. Nije velika utjeha ni za desetke tisuća ukrajinskih civila koji su zbog ruske ofenzive bili prisiljeni pobjeći iz svojih domova. A za prijatelje i obitelji tisuća Ukrajinaca koji su poginuli utjeha ne postoji.

U okrutnoj računici ratovanja, međutim, cijena koju Rusija plaća za svoj napredak na istoku Ukrajine vrlo je važna. Potpuno zauzimanje Donjecka jedan je od glavnih ciljeva Kremlja. Prekidanje ukrajinskih opskrbnih linija iza Pokrovska jedan je način za postizanje tog cilja.

Ipak, ako trenutnoj ruskoj ofenzivi ponestane ljudi i vozila prije nego što dođe do Pokrovska, moglo bi proći dugo vremena prije nego što Rusija pronađe dovoljno resursa za novi pokušaj.

Odakle stižu zalihe

Upravo zato su neki ukrajinski promatrači optimistični kada je riječ o Pokrovsku, usprkos ruskom približavanju gradu. "Može se pretpostaviti da će neprijatelj doći do grada do sredine rujna, ali ga neće uspjeti zauzeti", predvidio je ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Nakon krvavih 11 mjeseci taj promašaj mogao bi napokon označiti kraj ruske ofenzive koja je započela prošle jeseni ispred Avdijivke. "Borba za Pokrovsk može se pretvoriti u vrhunac ovogodišnje ruske ofenzive nakon koje će se fronta početi stabilizirati", naglašava Conflict Intelligence Team.

No ta optimistična predviđanja ovise o jednoj riskantnoj pretpostavci: da Rusi svoje gubitke ne mogu odmah nadomjestiti.

Da, Rusi za sobom ostavljaju šokantan broj mrtvih vojnika i uništenih vozila i ne, ti gubici nisu održivi u duljem roku: Kremlj se već sada oslanja na svoje velike - ali ograničene - zalihe starog oružja iz hladnog rata.

Usprkos tome nejasno je hoće li ostati bez trupa i opreme dovoljno rano da Ukrajina uspije spasiti Pokrovsk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.