Rusi krenuli u protuofenzivu u Kursku, Ukrajinci u problemu. Putin dao rok trupama

Foto: Profimedia, EPA

Ukrajinska vojska početkom je kolovoza iznenadila svijet probijanjem obrane na rusko-ukrajinskoj granici i ulaskom u rusku regiju Kursk. Ukrajinske snage u Kursku sada broje desetak bojni, svaka s do 400 vojnika. U kaotičnih nekoliko tjedana prije stabiliziranja fronte Ukrajinci su potpuno nadvladali slabo obučene ruske novake i zauzeli oko 650 kvadratnih kilometara teritorija u Kursku.

"To je Putinu stvorilo pritisak", objasnio je britanski ministar obrane John Healey.

Putin je dao rok za oslobađanje Kurska

S pravom osramoćen, Putin je Kremlju naredio da vrati kontrolu nad Kurskom do 1. listopada. Tako su jučer ruske trupe poslušno pokrenule protunapad na zapadnom rubu teritorija pod ukrajinskom kontrolom. "Ruska protuofenziva za istjerivanje Ukrajinaca iz Kurska službeno je započela", objavio je finski analitičar Joni Askola, piše Forbes.

Rusi su napali Snagosk, selo južno od rijeke Sejm, 13 kilometara sjeverno od granice. U glavnom napadu sudjelovalo je najmanje osam tenkova i drugih oklopnih vozila ruskog 51. odreda. Nekoliko sati nakon početka napada kontrola nad selom još uvijek nije jasna. "Pogoršala se situacija na lijevom boku naše skupine u Kursku", naglašava ukrajinska analitička skupina Deep State.

Istovremeno se drugi ruski odred približio selu Ulaonku na desnom boku Ukrajinaca u Kursku.

Nejasno je kako su točno Rusi uspjeli doći do Snagoska. Postoje dvije rute do sela iz teritorija pod ruskom kontrolom: sa sjeverozapada preko rijeke Sejm ili preko kopna iz obližnjeg grada Koreneva. Druga opcija je vjerojatnija jer je ukrajinska vojska uništila svaki trajni most preko rijeke Sejm, kao i većinu - ako ne i sve - pontonske mostove koje su Rusi podigli u tom području.

Kijev je puno riskirao upadom u Kursk

Ovo je osjetljiva situacija za Ukrajince, koja dolazi u osjetljivo vrijeme. Glavno zapovjedništvo u Kijevu mnogo je riskiralo naređivanjem napada u Kursku. U Donjecku, na istoku Ukrajine, moćna ruska sila polako napreduje prema Pokrovsku, ključnom ukrajinskom uporištu kroz koje prolaze neke važne opskrbne linije.

Ukrajinski branitelji oko Pokrovska brojčano su nadjačani četiri naprema jedan, a nedavno su izgubili svoju najbolju brigadu: iscrpljena 47. mehanizirana brigada napokon je napustila frontu i otišla na zasluženi odmor nakon što su u konstantnim borbama proveli nevjerojatnih 15 mjeseci. Pokušavajući odlučiti što učiniti s malobrojnom vojskom, zapovjedništvo u Kijevu zaključilo je kako zauzimanje Kurska vrijedi gubitka dijela Donjecka.

Iako su ukrajinski generali zadržali nekoliko brigada u rezervi za Pokrovsk - a te brigade nedavno su uspjele usporiti, iako ne i zaustaviti, ruski napredak - svoje najbolje trupe i opremu poslali su u Kursk. Među njima su i elitne zračno-jurišne brigade s modernim zapadnim tenkovima i oklopnim vozilima.

Sada su ti Ukrajinci u Kursku pod napadom, na najudaljenijem dijelu opskrbnih linija koje se kreću od regije prema ukrajinskom gradu Sumiju.

Zelenski potvrdio protuofenzivu

Ukrajinski predsjednik Volodim Zelenski potvrdio je da je Kremlj započeo protuofenzivu u Kursku. Rekao je da su njegove oružane snage očekivale najnoviji napad Moskve.

Zelenski je na tiskovnoj konferenciji u Kijevu s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausėdom rekao: "Rusi su započeli protuofenzivne akcije. To sve ide prema našem planu."

Situacija kod Pokrovska i dalje jako teška

Stanje na fronti konstantno se mijenja. Ukrajinski Centar za obrambene strategije kaže kako su Rusi uspjeli vratiti kontrolu nad Ulanokom na desnoj strani okupiranog teritorija. Ipak, istovremeno su Ukrajinci jugozapadno od Snagoska - na lijevoj strani teritorija - krenuli u napad, iako je samo selo u opasnosti da ponovno padne pod rusku kontrolu.

Istovremeno Rusi nastavljaju narušavati ukrajinsku obranu oko Pokrovska. "Situacija na južnom dijelu oko Pokrovska iznimno je teška", objašnjava Centar. "Neprijatelj je ostvario brojčanu prednost u ovom području."

Pet tjedana nakon početka ukrajinske invazije na Kursk još uvijek se ne zna je li odluka da se to učini bila dobra za Ukrajinu. Ako Ukrajinci uspiju zadržati osvojeni teritorij u Kursku, možda će ga moći staviti na stol u potencijalnim budućim mirovnim pregovorima. No ako ih preplave ruski protunapadi i izgube Kursk, što su dobili?

"Dvije stvari su jasne", rekao je britanski ministar Healey. "Ukrajinci moraju ojačati svoju frontu na istoku, a žele i zadržati teritorij u Kursku." Ipak, ne zna se mogu li to postići sa snagama koje imaju na raspolaganju.

Zelenski kritizirao Zapad

Zelenski je kritizirao "kašnjenje" Zapada kada je riječ o udarima dalekometnim oružjem u dubinu ruskog teritorija.

"Moramo biti iskreni: odgađanje upotrebe odgovarajućeg naoružanja u vojne svrhe na teritoriju Ruske Federacije dovodi do toga da je Moskva angažirana na premještanju vojnih ciljeva dublje na svojem teritoriju", naglasio je on.

No, Amerikanci i dalje ne popuštaju i ne žele dozvoliti Kijevu da gađa ciljeve u Rusiji zbog bojazni od eskalacije s Moskvom.

Blinken je rekao da se "užurbano radi kako bismo osigurali da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se učinkovito brani", dodajući da bi američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer trebali razgovarati o tim zahtjevima u petak.

S druge strane, poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski ponavlja da se "žrtva agresije ima pravo braniti".

Rusija je obećala "primjeren" odgovor ako Zapad udovolji zahtjevu Kijeva vezanom uz projektile dugog dometa.

Blinken će u Varšavi također razgovarati i o pozivu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrija Sibihe susjednim zemljama da gađaju ruske dronove koji prelijeću preko zapadnih dijelova Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.