Rusi pod teškim optužbama protjerali britanske diplomate, Britanci odgovorili

Foto: EPA

Ruske optužbe o špijunaži protiv šestero britanskih diplomata "u potpunosti su neutemeljene", objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova nakon što ih je Moskva protjerala. 

Služba FSB, glavni nasljednik neslavnog sovjetskog KGB-a, tvrdi da posjeduje dokumente koji pokazuju da je ured britanskog ministarstva vanjskih poslova u Londonu zadužen za istočnu Europu i središnju Aziju koordinirao "eskalaciju političke i vojne situacije" te da je dobio zadatak osiguravanja ruskog strateškog poraza u ratu protiv Ukrajine. 

"Stoga, otkrivene činjenice daju temelj da se aktivnosti britanskih diplomata koje je direktorat poslao u Moskvu smatraju prijetnjom za sigurnost Rusije", priopćio je ranije. Odluka ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je diplomatima poništilo akreditacije, "odgovor je na niz neprijateljskih koraka Londona", navodi se. 

Odgovor britanskog ministarstva

Odgovorilo im je britansko ministarstvo.

"Optužbe koje je FSB danas iznio protiv naših zaposlenika u potpunosti su neutemeljene", poručili su. 

"Ruske vlasti prošli su mjesec poništile diplomatske akreditacije šestero britanskih diplomata u Rusiji, nakon odluke britanske vlade u odgovoru na aktivnost ruske države diljem Europe i u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodaje se. 

Ruska državna televizija Rossiya 24 objavila je imena i fotografije britanskih diplomata. Tvrdi da su se oni sastajali s neovisnim medijima i organizacijama koje su ruske vlasti proglasile "inozemnim agentima". 

Odlazak britanskih diplomata događa se nakon što je dio ruskih diplomata napustio London u svibnju zbog niza mjera uvedenih za rusko veleposlanstvo u Londonu. 

UK je naredio ruskom obrambenom atašeu da napusti državu, tvrdeći da je špijun, nakon čega je Moskva protjerala britanskog marinca zaposlenog u britanskom veleposlanstvu u Moskvi. 

Šestero diplomata napustilo je Rusiju prije nekoliko tjedana te već traje proces njihove zamjene. 

Dozvola SAD i Britanije Ukrajini da koristi zapadno naoružanje duboko u ruskom teritoriju

Ova vijest događa se u vrijeme posjeta britanskog premijera Keira Starmera američkom predsjedniku Joeu Bidenu u Washingtonu. Dvojac će razgovarati o ukidanju ograničenja Ukrajine da koristi zapadno naoružanje na ruskom teritoriju. 

To dosad nije bilo dopušteno zbog straha od eskalacije rata. 

SAD i UK ovaj su tjedan najavili i novu financijsku pomoć Ukrajini koja uključuje 600 milijuna funti iz Londona i 717 milijuna dolara SAD-a. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da će omogućavanje raketnih napada na Rusiju znači da su SAD, europske države i NATO "u ratu s Rusijom". 

Starmer mu je odgovorio da se Ukrajina ima pravo braniti i da "ne želi sukob s Rusijom". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.