RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

SAD ubio iranskog generala, oglasio se Trump: Ulovili smo ga i eliminirali

Foto: Index, EPA

TRI rakete pale su tijekom noći na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu. U napadu je poginuo najmoćniji iranski general Kasim Sulejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci. Napad je naredio Donald Trump, i to bez znanja Kongresa.

Iran je odmah žestoko reagirao i najavio odmazdu, a spominjao je i napade i mogućnost rata.

Eskalacija situacije se nastavila tijekom dana, neke zemlje su govorile da se radi o napadu na suverenitet Irana, a neke pozivale na mir i deeskalaciju. 

U međuvremenu, Iran se zakleo na osvetu, dok je Trump ustvrdio da je Sulejmanija trebalo eliminiratti i ranije.

Razvoj događaja u tijeku dana pročitajte u tekstu niže.

>> TIJEK DOGAĐAJA

22:39 Saudijska Arabija se oglasila i pozvala sve strane na suzdržanost.

22:10 Odluku da se izvede napad pohvalio je i američki potpredsjednik Mike Pence poručivši da je svijet sada kada ga nema sigurnije mjesto.

22:00 Trump je u svojem kratkom obraćanju rekao i kako SAD ima najbolju obavještajnu službu na svijetu.

21:35 John Bolton, bivši Trumpov savjetnik, čestitao je svima uključenima u eliminaciju Sulejmanija.

21:20 O napadu na Sulejmanija se oglasio predsjednik Trump koji je poručio da je vladavina Sulejmanija gotova. 

"Kovao je neposredne zavjere za zlokobne napade. Ulovili smo ga na djelu i eliminirali", rekao je.

Trump je dodao i kako se ne traži promjena režima. 

Dodao je ipak kako agresija iranskog režima u regiji mora prestati.

"Prošle noći smo djelovali da zaustavimo rat, ne da ga započnemo", dodao je, javlja CNN.

21:00 Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo svoju verziju razgovora Pompea i Lavrova. 

Rusi tvrde da je napad koji je izveo SAD napad na načela međunarodnog prava te kako se radi o teškim posljedicama za regionalni mir i stabilnost.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Lavrov od SAD-a tražio da sve probleme riješi za pregovaračkim stolom i da napusti ilegalne metode koje sada koristi, javlja The Guardian.

20:34 Kako javlja CNN, Trumpova administracija će AAH, odnosno Asa'ib Ahl al-Haq, proglasiti stranom terorističkom organizacijom, javlja CNN.

20:25 Trumpovi odvjetnici su zaključili kako ne moraju pitati Kongres za odobrenje za napad. Kako javlja CNN, napravili su to jer su smatrali da se radi o nužnoj obrani.

19:55 Kako javlja CNN, očekuje se kako će se Trump obratiti medijima oko napada na Sulejmanija danas oko 5 sati popodne po lokalnom vremenu.

19:50 Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na nacionalnoj je televiziji večeras rekao kako je ubojstvo Sulejmanija bilo djelo međunarodnog terorizma. 

"On je bio najefektivnija sila koja se borila protiv IS-a i al-Kaide", rekao je Zarif.

19:40 Šef službe nacionalne sigurnosti SAD-a rekao je za CNN kako za sada nisu primili nikakve dojave o uvjerljivim prijetnjama za SAD.

19:35 CNN javlja kako je Trump odlučio odobriti napad na Sulejmanija posljednjih dana.

19:20 Iz Pentagona je i AP-u potvrđeno kako se oko 3.500 vojnika šalje na Bliski istok.

19:10 Zapovjednik jedinice Kuds, unutar Iranske revolucionarne garde, Ismail Qaani, poručio je Irancima da budu strpljivi. 

“Uskoro ćete svjedočiti leševima Amerikanaca na Bliskom istoku”; dodao je, javlja Guardian.

19:05 Vođa manjine u Senatu, odnosno Demokrata, Chuck Schumer, rekao je da Trump nema ovlasti da započne rat s Iranom. 

Propitkivao je koje su to pravne osnove koje je predsjednik imao da započne napad na Sulejmanija.

19:00 Iz policije New Yorka javljaju kako su primili obavještajne informacije od 14 stranih agencija kada se radi o sigurnosnoj situaciji.

18:52 Nakon CNN-a, i CNBC i CBS javljaju kako Pentagon šalje između 3000 i 3500 vojnika na Bliski istok. Opširnije...

18:45 Na svojim Twitterima su se oglasili demokratski kandidati za predsjednika Bernie Sanders i Elizabeth Warren. Oboje tvrde kako ovi Trumpovi postupci vode novom ratu na Bliskom istoku.

 

18:42 Predsjednik Afganistana je rekao kako SAD i Iran nesuglasice trebaju riješiti dijalogom.

18:38 Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei je posjetio obitelj Kasima Sulejmanija. Fotografiju posjeta je objavio na svojem Instagramu.

18:33 Kako javlja CNN, pozivajući se na izvore u ministarstvu obrane, SAD će poslati tisuće novih vojnika na Bliski istok.

Predviđaju kako će s raditi o barem tri tisuće vojnika.

18:30 Objavljena je i snimka trenutka napada.

18:25 Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je da se New York sada suočava s jednom od najvećih sigurnosnih prijetnji ikada. 

“U posljednjih 20 godina grad je najviše trpio zbog terorizma. Defacto sada imamo stanje rata između SAD-a i Irana. Nitko od nas ne zna kako će ovo završiti. Vjerojatno će trajati tjednima i mjesecima, možda i godinama. 

Nikoga ne treba posebno podsjećati da je New York jedna od najvećih meta za teroriste u SAD-u. Stoga moramo prepoznati da ovo stvara novu opasnost za naš grad”, rekao je.

18:20 Objavljen je video skupine muškaraca u kojemu je navodno tijelo ubijenog generala Sulejmanija.

 

18:15 Kako javlja CNN, u trenutku napada je Trump bio u svom odmorištu Mar-a-Lago. Pišu kako je uživao u mesnoj štruci i sladoledu kada je Pentagon potvrdio da Sjedinjene Američke Države stoje iza napada na zračnu luku. 

Ova scena je prilično slična onoj kada je Trump naredio američkoj vojsci napad na Siriju u proljeće 2017. 

Tijekom naređenja, uživao je u čokoladnoj torti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Opširnije...

18:10 Mike Pompeo je objavio kako je razgovarao sa Sergejem Lavrovim o napadu kojim su, kako tvrdi, zaštićeni američki životi.

Kaže da je deeskalacija glavni cilj SAD-a

18:05 Francuska vlada je objavila izjavu u kojoj je opis razgovora Jean Yvesa Le Driana, ministra za EU i vanjske poslove Francuske te Mikea Pompea, državnog tajnika SAD-a.

Javljaju kako je ministar razgovarao s Pompeom o napadu te dodaju kako će Macron i ministar Le Drian u nadolazećim satima razgovarati s regionalnim i međunarodnim partnerima o ovom pitanju.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog tenzija na Bliskom istoku te dodaje kako se mora raditi na deeskalaciji.

 

18:00 Policija Bostona javlja kako poduzima dodatne mjere kako bi osigurala grad.

17:55 CNN u međuvremenu podsjeća na tvitove Donalda Trumpa iz 2011., 2012. i 2013. godine u kojima je tvrdio da će Obama izazvati rat u Iranu kako bi sačuvao obraz i ostao predsjednik.

17:50 Federica Mogherini, bivša šefica EU-a za vanjske poslove, pozvala je svijet na mudrost i racionalnost te pozvala da se izbjegne veliki sukob na Bliskom istoku.

“Nadam se da će prevladati oni među nama koji još vjeruju u mudrost i razum. Ovo je ekstremno opasna eskalacija na Bliskom istoku”, dodala je.

17:45 Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova javljaju kako su osoblje veleposlanstva kao i svi državljani u Iraku dobro. Opširnije…

17:37 Trumpova administracija danas će u 12:30 po lokalnom vremenu podnijeti izvještaj demokratima u Senatu o relevantnim okolnostima napada. 

Podsjetimo, kako su izvijestili ranije danas, demokrati nisu unaprijed obaviješteni o napadu.

17:32 Većina demokrata pak na Twitteru kritizira Trumpovu odluku da se provede napad.

Dio njih pak tvrdi kako je to Trump napravio da si poveća šanse za reizbor.

Podsjetimo, upravo je Trump 2011. dok je kritizirao Obamu na Twitteru jednom prilikom rekao kako bi Obama napao Iran samo da bi si povisio šanse za reizborom. Analitičari stoga danas postavljaju pitanje radi li to Trump. 

 

17:30 Predsjednik Vijeća Europe Charles Michel je pozvao na prekid nasilja i provokacija u Iraku rekavši kako sve to mora prestati. 

17:25 Iransko sigurnosno vijeće poručilo je kako je SAD danas počinio najveću stratešku pogrešku.

Vrhovno nacionalno sigurnosno vijeće Irana je poručilo kako SAD neće pronaći lagan izlaz te kako će ga se držati odgovornim za ovu lošu procjenu. 

"Ovi zločinci će se suočiti s najjačom osvetom od onih koji je traže, u pravo vrijeme, na pravom mjestu", poručili su, javlja CNN.

17:20 Kineski ambasador pri UN-u govorio je danas o ubojstvu Sulejmanija, rekavši kako suverenitet i teritorijalni integritet Iraka moraju biti raspravljeni pred UN-om s obzirom na ovaj napad.

17:15 O napadu na Sulejmanija se oglasio i bivši zamjenik direktora CIA-e.

"Sulejmani je bio zao genije koji je imao puno američke krvi na rukama", rekao je Morell za CBS. 

"Svijet je bez njega bolje mjesto, ali problem je što će za to biti plaćena visoka cijena. Kao prvo, bit će mrtvih Amerikanaca", rekao je. Opširnije...

17:10 CNN javlja kako su o situaciji u Iranu razgovarali Putin i Macron koji su se dogovorili da će se i dalje čuti u sljedećim danima te da će raditi na deeskalaciji.

17:06 Brigadir general Ramazan Šarif, glasnogovornik IRGC-a, Iranske islamske revolucionarne garde, nahvalio je u govoru utjecaj Sulejmanija na Iran i susjedne zemlje. Rekao je da će SAD primiti razoran odgovor zbog njegove smrti.

U razgovoru za iranski TV Press rekao je da će njegova smrt dalje ojačati otpor na fronti te kako neće zaustaviti borbe muslimana protiv Amerikanaca i Cionista, javlja CNN.

17:03 Glasnogovornik njemačke vlade danas je rekao kako se svijet nalazi na opasnom putu eskalacije nakon ubojstva Sulejmanija u Iraku.

Ulrike Demmer, zamjenica glasnogovornika vlade, rekla je pak na konferenciji za medije da je SAD reagirao na niz provokacija za koje je odgovoran Iran.

Podsjetila je na napade na tankere u tjesnacu Hormuza te na saudijsku rafineriju nafte.

"Važno je sada doprinijeti deeskalaciji oprezno i suzdržano. Regionalni konflikti se mogu riješiti samo diplomatskim putem", rekla je.

17:00 O napadu se oglasio i Bašar al-Asad, javlja CNN. On je napad nazvao izdajničkim i kukavičkim činom agresije. Tu poruku je poslao predsjedniku Hasanu Rohaniju te vrhovnom vođi Aliju Hamneiju.

"Boli nas i vrijeđa vijest o mučeništvu grupe vođa otpora koje je prevodio general Sulejmani uslijed ovog izdajničkog i kukavičkog čina agresije Amerike", rekao je Asad.

16:50 Najutjecajniji irački šijitski vođa, Grant Ajatolah Ali Al-Sistani, nazvao je napad u kojemu je Sulejmani ubijen kršenjem iračke suverenosti te pozvao na suzdržanost.

Rekao je kako je napad bio čin agresije i kršenje međunarodnih ugovora, javlja CNN.

"Naša zemlja ulazi u tešku situaciju, pozivam sve strane da se suzdrže i budu mudre", rekao je.

16:44 Američki predsjednik Trump se opet oglasio na Twitteru. 

Poručio je kako je SAD plaćao Iraku milijarde dolara i to godinama te kako je to samo djelić svega što je SAD napravio za njih. 

"Narod Iraka ne želi biti kontroliran i dominiran od strane Irana, ali, na koncu, to je njihov izbor. Iran je u posljednjih 15 godina uzimao sve više i više kontrole nad Irakom, a Irak time nije zadovoljan i nikad neće biti", napisao je.

16:36 U međuvremenu, građani Irana se okupljaju na ulicama. Nose fotografije ubijenog generala i pale zastave SAD-a te uzvikuju: "Dolje Amerika!" Fotoreporteri EPA-e su snimili i paljenje zastava Izraela čiji premijer je stao uz SAD.

16:33 Kako javlja AFP, iranska sigurnosna agencija zaklela se da će osvetiti Sulejmanijevu smrt na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

16:28 Francuska je svojim građanima u Iranu poručila da se drže podalje od javnih okupljanja, a Nizozemska svojima da odu iz Bagdada.

16:23 U isto vrijeme, sirijska opozicija slavi Sulejmanijevu smrt. 

"Ovo je kraj jednog od najprominentnijih ratnih zločinaca", javljaju s pobunjeničkog teritorija u Siriji i dodaju kako je on imao veliku ulogu u situaciji u Siriji.

16:21 Jedan od bliskih suradnika Donalda Trumpa, Lindsey Graham, objavio je u gostovanju na Fox & Friends kako je informiran o mogućoj operaciji u Iranu dok je bio u Floridi kod Trumpa. 

"Cijenim to što je predsjednik Trump pojasnio svijetu da ne možete ubiti Amerikanca nekažnjeno", rekao je.

16:18 Kako javljaju iranski mediji, uskoro se očekuje izjava nacionalnog sigurnosnog vijeća Irana.

16:14 Cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle su više od četiri posto nakon ubojstva Sulejmanija.

16:09 Gradonačelnik Washingtona rekao je kako se pobliže prati sigurnosna situacija i prijetnje gradu.

16:00 O situaciji u Iranu se oglasio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je rekao kako je jako zabrinut zbog eskalacije u Zaljevu.

Rekao je kako svijet ne može podnijeti još jedan rat u tom području. 

"Glavni tajnik se konzistentno zalagao za deeskalaciju situacije u Zaljevu", poručio je njegov glasnogovornik i dodao kako smo u trenucima u kojima svjetski lideri moraju biti maksimalno suzdržani. 

"Svijet si ne može priuštiti još jedan rat u Zaljevu", dodao je, javlja CNN.

15:55 U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stao u obranu američkog zračnog napada u kojemu je ubijen iranski vojni zapovjednik Kasim Sulejmani i rekao da je izraelska vojska u pripravnosti nakon što je Iran zaprijetio osvetom. "Kao što se Izrael ima pravo braniti, jednako pravo uživa i SAD", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, priopćeno je iz njegova ureda. Opširnije...

15:50 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je novog zapovjednika elitnih snaga Kuds Iranske revolucionarne garde, nakon ubojstva generala Kasema Sulejmanija.

Sulejmanijev nasljednik je njegov bivši zamjenik general Esmail Gani.

Snage Kuds trebale bi nastaviti istim putem kojim je išao Sulejmani, rekao je Hamnei u pismu, kako ga navodi novinska agencija Tasnim.

O novom zapovjedniku ne zna se mnogo. Opširnije...

15:42 CNN javlja kako će Sulejmani imati dva pogreba. 

Njegovo će tijelo stići u Teheran u subotu, javljaju iranski državni mediji, a prenosi CNN. Agencija IRNA javlja da će Sulejmani imati pogrebni obred u šijitskim svetim gradovima, Karabali i Najafu, a potom će se njegovo tijelo vratiti u Teheran.

15:38 Američke ambasade u Bahreinu, Kuvajtu i Pakistanu izdale su upozorenja za Amerikance u tim zemljama.

Ambasada u Pakistanu najavila je da ograničava putovanja za zaposlenike vlade SAD-a zbog mogućih reakcija na događaje u Iraku. 

Poručuju im da se ne kreću više nego što je potrebno te da izbjegavaju velika okupljanja ljudi. 

Ambasada iz Kuvajta Amerikancima poručuje da u svakom trenutku imaju dokumente potrebne za putovanje uz sebe. 

Ambasada u Bahreinu upozorava da su mogući prosvjedi te javljaju građanima da budu na oprezu.

15:30 O događajima u Iranu se oglasila čak i policija New Yorka i Los Angelesa. 

iz NYPD-ja su poručili kako prate događaje u Iranu i regiji. 

“Pratimo razvoj situacije. Iako trenutno nema vjerodostojnih potvrda o prijetnji New Yorku, policija šalje dodatne snage na kritične lokacije u gradu te pojačavamo oprez”, poručili su. 

Iz LAPD-a pak javljaju slično, prate razvoj situacije u Iranu te su u kontaktu s državnim, lokalnim, federalnim i međunarodnim vlastima kako bi se informirali o mogućim prijetnjama. 

15:14 Trump se ponovno oglasio na Twitteru. 

Poručio je kako je general Sulejmani ubio ili teško ranio tisuće Amerikanaca u dužem vremenskom razdoblju. Dodao je kako je kovao zavjeru da ih ubije još više, ali kako je u međuvremenu uhvaćen. 

“Direktno je i indirektno odgovoran za smrti milijuna ljudi, uključujući velik broj nedavno ubijenih prosvjednika u Iranu. I dok Iran nikada neće biti u stanju to priznati, Sulejmanija su u toj zemlji mrzili i bojali su ga se. Oni nisu ni upola tužni zbog tog gubitka kako vođe pokušavaju uvjeriti ostatak svijeta. Trebalo ga je maknuti puno ranije”; poručio je u drugom tvitu.

15:07 Mike Pompeo izjavio je kako je ovaj napad spasio živote američkih državljana. 

Govorio je na CNN-u na kojemu je rekao kako je iranski general aktivno kovao zavjere za akcije u toj regiji. Te akcije je opisao velikima i naveo kako bi ugrozile tisuće života.

“Sinoć smo morali napasti kako bismo omeli napad koji je trebao uslijediti”, rekao je Pompeo.

14:47 Zašto je Trump baš sada dao ubiti iranskog generala i što će se dalje događati? Opširnije...

14:16 NATO pomno prati situaciju u Iraku, priopćeno je. "U kontaktu smo s vlastima u SAD-u. Sigurnost našeg osoblja u Iraku je prioritet. Pomno promatramo događaje i poduzet ćemo sve mjere koje su potrebne", stoji u priopćenju.

13:58 Oglasio se Donald Trump.

"Iran nikad nije pobijedio u ratu, ali nikad nije izgubio u pregovorima", napisao je Trump na Twitteru, sugerirajući da je spreman na pregovore.

13:27 Rusija je "alarmirana" ubojstvom Kasima Sulejmanija i strahuje da bi napad mogao poremetiti situaciju na Bliskom istoku, navodi Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u izjavi objavljenoj na službenoj web stranici.

"Vijesti o smrti zapovjednika IRGC-a u udaru koji su američke oružane snage započele na aerodromu u Bagdadu su alarmantne", navodi se u priopćenju. "Potez Washingtona dovest će do ozbiljnih posljedica po regionalni mir i stabilnost", navodi se.

"Pretpostavljamo da takve akcije ne doprinose pronalaženju rješenja složenih problema koji su se nakupili na Bliskom istoku, već dovode do novog kruga eskalacije napetosti i opasnosti u regiji", dodalo je ministarstvo.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova napisala je na svojoj službenoj Facebook stranici da će takva eskalacija "pogoditi milijune ljudi."

13:25 Mike Pompeo pokušava smiriti situaciju. Izjavio je da je SAD spreman na deeskalaciju. 

Državni tajnik je u trima odvojenim tvitovima napisao da je sa svojim kineskim, britanskim i njemačkim kolegama razmijenio mišljenja o "odluci Donalda Trumpa da eliminira Sulejmanija kao odgovor na neposredne prijetnje životima američkih državljana". Svaki je put napomenuo da Sjedinjene Države žele "smirivanje situacije".

Mike Pompeo je, nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Dominicom Raabom, napisao da je zahvalan jer saveznici Sjedinjenih Država "prepoznaju agresivne, trajne prijetnje iranskih elitnih snaga Kudsa koje djeluju u sklopu Iranske revolucionarne garde". 

"Njemačka je zabrinuta i zbog stalnih vojnih provokacija iranskog režima", napisao je Mike Pompeo nakon razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

13:20 Cijene nafte skočile su nakon napada. Kako javlja CNN, cijena barela skočila je za 4,3 posto.

12:37 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu skratio je svoj službeni posjet Grčkoj i odlučio se vratiti kući nakon napada. Prema prvom planu, trebao se vratiti tek sutra navečer.

Iako zasad nema nikakve službene izjave Netanyahua, čini se da se njegova vlada priprema za moguću odmazdu Irana, javlja reporter CNN-a.

"Izrael je itekako svjestan toga da bi Iran mogao izabrati da reagira prema Izraelu, a ne prema SAD-u budući da se svi iranski saveznici nalaze u blizini Izraela", objašnjava reporter CNN-a.

12:10 Pentagon tvrdi da je Trump naredio napad jer je general Sulejmani razvijao planove o napadu na Amerikance.

11:55 Iran je imenovao osobu koja će zamijeniti ubijenog generala. Radi se o brigadiru Esmaeilu Qaaniju. On je dosad služio kao desna ruka generalu Sulejmaniju.

11:54 Hezbollah je pozvao na osvetu zbog ubojstva generala. "Kriminalce i ubojice treba sustići prikladna kazna. To će biti odgovornost i zadatak svih boraca diljem svijeta", kazao je Hassan Nasrallah.

11:40 Bijesni Iranci se okupljaju u prosvjedima protiv Amerike nakon ubojstva generala Sulejmanija.

11:36 Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma SAD-a, u svojoj je izjavi istaknula da "zračni napad riskira izazivanje daljnje opasne eskalacije nasilja. Amerika - i svijet - ne mogu dopustiti da napetosti eskaliraju do točke bez povratka". Ona je pritom dodala da "je administracija poduzela sinoćnje napade u Iraku bez Odobrenja uporabe vojne sile (AIMF) protiv Irana. Osim toga, ta je akcija poduzeta bez konzultacija s Kongresom", istaknula je Pelosi.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden smatra da je "ovo korak u daljnjoj eskalaciji u već opasnom području". Dodao je da je Trump upravo dodatno zaoštrio situaciju. "On duguje Amerikancima objašnjenje strategije i planova da se zaštiti sigurnost naših snaga i osoblja veleposlanstva, našeg naroda i naših interesa, i ovdje i u inozemstvu, i naših partnera širom regije i izvan nje", kazao je.

Američka senatorica Elizabeth Warren, kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju, rekla je da je "Sulejmani bio ubojica, odgovoran za smrti tisuća, uključujući i stotine Amerikanaca. Međutim ovaj bezobzirni korak dodatno potiče na eskalaciju situacije s Iranom i povećava vjerojatnost za nove smrti i novi bliskoistočni sukob. Naš prioritet mora biti izbjeći još jedan skupi rat".

"Njegovu smrt trebali bi pozdraviti svi koji traže mir i pravdu. Ponosna na predsjednika Trumpa jer je učinio jaku i ispravnu stvar", napisala je na Twitteru bivša američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley.

11:30 Irački šijitski klerik Muktada al-Sadr, koji sebe pozicionira kao nacionalista koji odbija i američki i iranski utjecaj u Iraku, obje je strane pozvao da se ponašaju "mudro i lukavo". U izjavi je rekao: "Kao pokrovitelj patriotskog iračkog otpora, naređujem svim mudžahedinima, pogotovo Vojsci Mehdi, Brigadi obećanog dana, te svim patriotskim i discipliniranim skupinama da budu spremni zaštititi Irak."

Glavni irački šijitski klerik, veliki ajatolah Ali al-Sistani osudio je u petak napad na bagdadsku zračnu luku u kojemu su ubijeni Sulejmani i al-Muhandis te je pozvao sve strane na suzdržanost.

11:20 Irački premijer Adil Abdul Mahdi kazao je da ubojstvo krši uvjete pod kojima američka vojska boravi u Iraku.

"To je grubo kršenje uvjeta za prisustvo američkih snaga u Iraku i njihove uloge koja bi se trebala ograničiti na obuku iračkih snaga i borbu protiv ISIS-a unutar snaga međunarodne koalicije, pod nadzorom i odobrenjem iračke vlade", rekao je Abdul Mahdi.

11:11 Naftne kompanije u Iraku evakuiraju američke radnike.

11:03 Vojni analitičar Igor Tabak za Index je komentirao ubojstvo generala Sulejmanija. Opširnije...

10:43 I Rusija je reagirala na napad. Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da će ovaj potez SAD-a dovesti do eskalacije napetosti te su izrazili sućut iranskom narodu.

"Sulejmani je predano služio cilju zaštite iranskih nacionalnih interesa. Izražavamo iskrenu sućut iranskom narodu", dodaje se u izjavi.

10:18 Objavljena je snimka s mjesta ubojstva generala.

9:52 Kina je reagirala na napad. Pozvali su na smirivanje tenzija. "Pozivamo sve umiješane, a posebno SAD, da se suzdrže od bilo kakve daljnje eskalacije situacije", kazali su.

9:50 Iranski predsjednik Hassan Rouhani reagirao je jutros na napad. Nazvao ga je kukavičkim činom i "još jednim znakom američke frustracije i bespomoćnosti u regiji". Kao i ostali visoki dužnosnici, i Rouhani se zakleo na osvetu. "Bez ikakve sumnje, Iran i druge slobodne nacije ove regije osvetit će se za ovaj užasan zločin koji su počinili kriminalci iz Amerike", kazao je.

9:35 Američka ambasada u Bagdadu pozvala je sve američke građane da odmah napuste Irak.

9:05 Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u najnovijoj je izjavi opet osudio napad i kazao da će on samo ojačati otpor prema SAD-u u regiji.

"Brutalnost i glupost američkih terorističkih snaga će samo ojačati stablo otpora u regiji i svijetu", kazao je i najavio da će Iran iskoristiti sve moguće resurse kako bi natjerao SAD da odgovara za ovaj "očiti zločin".

8:37 Iranska televizija potvrdila je smrt moćnog generala. Nakon objave prekinuli su program i emitirali molitve za njega. Proglasili su ga mučenikom.

8:28 Američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten.

8:26 Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od 4 posto.

8:25 Pentagon je objavio sve detalje napada.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu.

Američki mediji izvijestili su da su general Sulejmani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom.

Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodilo konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo.

U izjavi Pentagona stoji: "Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Sulejmanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu."

Dodaje se: "Svrha napada jest odvratiti Iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta."

7:55 Tko je točno ubijeni general i zašto je njegova smrt toliko važna? Više doznajte ovdje...

7:50 Američki državni tajnik Mike Pompeo na Twitteru je objavio snimku na kojoj tvrdi da se vidi slavlje na ulicama Iraka nakon američkog napada.

7:49 Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei zakleo se u osvetu za ubojstvo generala.

"Oštra osveta čeka kriminalce umiješane u ubojstvo Sulejmanija i drugih", kazao je. "Svim prijateljima, ali i neprijateljima, poručujem da se otpor nastavlja i da konačna pobjeda čeka mudžahedine na ovom svetom putu", dodao je. Ubijenog generala proglasio je mučenikom.

7:30 "Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad", izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

"Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija", izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif. Nazvao je napad terorizmom i najavio da će SAD ispaštati za ovaj potez.

7:15 Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija poginuo u "kukavičkom američkom bombardiranju".

Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba.

Najmanje je jedna osoba poginula, a devet je ranjeno, doznaje se od policije i medicinskog izvora.

7:00 Najmoćniji iranski general Kasim Sulejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.

Pentagon je u četvrtak navečer potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Kasima Sulejmanija. 

"Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Kasima Sulejmanija", priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Trump je nakon napada na Twitteru objavio američku zastavu.

Pozivajući se na izvore u Hachd al Chaabiju, moćnoj koaliciji paravojnih skupina koje su uglavnom bliske Iranu, a pridružene su iračkim sigurnosnim snagama, službena televizija tvrdi da je general Sulejmani ubijen, kao i Abou Mehdi al-Mouhandis, dozapovjednik Hachda. Smrt ove dvojice potvrdilo je nekoliko čelnika sigurnosnih služba i Hachda.

Eskalacija napetosti

Borci iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran napali su u utorak američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih udara na uporišta milicije Kataiba Hezbollaha (Hezbollahove brigade) u nedjelju, kao odgovor na raketne napade u kojima je prošlog tjedna na sjeveru Iraka poginuo američki privatni kooperant.

Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.