Španjolska iz Venezuele uvezla gotovo trostruko više nafte

Foto: EPA

Španjolska je od siječnja do srpnja uvezla gotovo tri puta više nafte iz Venezuele nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su danas podaci uprave za strateške rezerve pri ministarstvu energetike i okoliša. U srpnju je Španjolska iz Venezuele uvezla 353.000 tona sirove nafte. Od siječnja do srpnja uvezla je 1.7 milijuna tona, gotovo trostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nafta izuzeta iz sankcija

Uvoz u prvih sedam mjeseci nadmašio je cijelu 2023., kada je Venezuela Španjolskoj isporučila 1.4 milijuna tona nafte. Venezuela, članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), povećala je izvoz nafte u prvoj polovici godine zahvaljujući velikim dijelom dozvolama koje je SAD izdao partnerima njezinog državnog proizvođača PDVSA-e.

Washington je izvoz nafte izuzeo iz sankcija, a najveća španjolska naftna kompanija Repsol povećala je uvoz u sklopu dogovora s PDVSA-om o plaćanju duga naftom. Venezuela proizvodi naftu od 1914. godine i osnovala je OPEC 1960. godine, zajedno s Iranom, Irakom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, prema podacima na internetskoj stranici grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.