Špijunske operacije Kine i Rusije preklapaju se u EU. "Znak otopljavanja odnosa"

Foto: Profimedia

Prijateljstvo Kine i Rusije "bez granica" našlo se na testu u Europi. Špijunske operacije Pekinga i Moskve, uključujući regrutiranje agenata, sve se više preklapaju unutar Europske unije, rekao je visoki dužnosnik europske obavještajne službe za Politico, a sigurnosni analitičari ukazuju na sve aktivnije pokušaje Pekinga da utječe na pitanja EU.

Dvije sile koje su sklopile dalekosežno partnerstvo, ali formalno nisu saveznice, dijele slične ciljeve potkopavanja Zapada, slabljenja potpore Ukrajini i podjele liberalnih demokracija, ističe Michal Koudelka, čelnik češke obavještajne službe.

"Nije slučajnost da isti subjekti mogu služiti interesima i Ruske Federacije i Narodne Republike Kine", napisao je Koudelka u odgovorima na pitanja Politica.

"Kina i Rusija pokušavale regrutirati agente iz iste grupe marginalnih antizapadnjačkih političara u Europi"

Bilo je dokaza da su dvije nacije pokušavale regrutirati agente iz iste grupe marginalnih antizapadnjačkih političara u Europi, dodao je Koudelka, iako je formalna suradnja između njihovih obavještajnih agencija i dalje ograničena.

"Međutim, razlog za to nije suradnja i koordinacija obavještajnih službi ovih zemalja, već jednostavno činjenica da su obje antagonističke prema današnjem kolektivnom Zapadu", rekao je Koudelka.

"Skriveno 'preklapanje' znak je otopljavanja odnosa između Moskve i Pekinga"

Koudelka je prvi visoki dužnosnik europske obavještajne službe koji je javno progovorio o kineskim i ruskim špijunskim operacijama u Europi otkako je njegova agencija u ožujku otkrila veliku rusku kampanju utjecaja.

Operacija koju su zajedno otkrili češka obavještajna agencija i belgijski premijer bila je usmjerena na članove Europskog parlamenta koji su bili pozvani da sudjeluju u televizijskoj emisiji pod nazivom Glas Europe - za koju je kasnije otkriveno da je financiraju prokremaljski operativci. Kasnije se pokazalo i da je nekoliko sudionika programa Glasa Europe primalo uplate od kineskih interesa.

Ovo skriveno "preklapanje" znak je otopljavanja odnosa između Moskve i Pekinga, rekli su sigurnosni analitičari. Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping razvijaju svoj odnos otkako su dvije zemlje objavile "neograničeno prijateljstvo" uoči ruske invazije na Ukrajinu.

"Obje zemlje znaju da ne mogu pobijediti zemlje EU ili NATO ekonomski ili silom, pa pokušavaju svim raspoloživim sredstvima"

Godinu dana kasnije, Xi je rekao Putinu da će njihove zemlje zajedno unijeti promjene u svijet koje nisu viđene u posljednjih 100 godina.

"Obje zemlje znaju da ne mogu pobijediti zemlje EU ili NATO-a ekonomski ili silom, pa pokušavaju svim raspoloživim sredstvima narušiti njihovo jedinstvo, koheziju i spremnost", rekao je Koudelka.

"Rizik utjecaja kineskih obavještajaca na europsku politiku putem ruskih mreža koje su prodrle u ekstremno desne i ekstremno lijeve političke stranke u EU neprestano raste. To se nedavno moglo vidjeti i u kontekstu izbora za Europski parlament", rekao je Gunnar Wiegand, bivši visoki dužnosnik za Aziju u diplomatskoj službi EU.

"Borrellova izjava ohrabrila kineske špijune"

Dosad su europski čelnici bili oprezniji u upiranju prstom u Peking od svojih američkih kolega. Upitan pruža li Kina pomoć Moskvi u ratu protiv Ukrajine, visoki diplomat EU Josep Borrell rekao je u lipnju da nije vidio nikakve dokaze da Kina isporučuje oružje Rusiji.

No čini se da je ovo ohrabrilo kineske špijune koji su prilazili političarima koji su već izrazili potporu stranim silama, točnije Rusiji.

Kako funkcionira unakrsno regrutiranje?

Nedavni primjer kako ovo unakrsno regrutiranje može funkcionirati je Frank Creyelman, flamanski nacionalistički političar. Creyelman je 2023. isključen iz svoje stranke Vlaams Belaang nakon medijskih izvješća da je primao uplate od kineskog špijuna u zamjenu za obavljanje raznih zadataka. Creyelman je prije bio poznat po proruskim stavovima, putovao je u Moskvu i javno se protivio zapadnoj pomoći Ukrajini.

Drugi slučaj: Filip Dewinter, istaknuti član iste stranke. Dewinter je obavljao misije promatranja izbora za Rusiju prije nego što ga je kontaktirao kineski špijun, koji se predstavljao kao think tanker. Dewinter je navodno prihvaćao uplate od fiktivnih tvrtki i think tankova, uključujući Kinesko udruženje za međunarodne prijateljske kontakte (CAIFC) - organizaciju koja je paravan za kinesku obavještajnu službu.

Dewinter odlučno poriče optužbe da je svjesno djelovao kao obavještajni agent za Kinu. Istraga etičkog odbora flamanskog parlamenta nije našla nikakve osnove da ga se sankcionira.

"Kina nastoji dodatno iskoristiti rusku opsežnu špijunsku mrežu u Europi"

"Potrebno je posvetiti veću pozornost takvoj suradnji - posebice u kontekstu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, ali i općenito, kada se šire sumnje u naše demokracije", dodao je Wiegand.

Kina nastoji dodatno iskoristiti rusku opsežnu špijunsku mrežu u Europi kako bi postigla svoje ciljeve, podjelu zemalja EU i slabljenje njihovih odnosa s Washingtonom, tvrde sigurnosni stručnjaci.

"To su u osnovi ljudi koje su Rusi dugo vremena držali u kontaktu, a onda su u posljednje vrijeme uskočili Kinezi. Možda je to zato što su na te ljude gledali kao na podložne obećanjima. Ideologija je definitivno faktor, više nego novac", rekao je Filip Jirous, neovisni analitičar koji se usredotočio na Kinu.

Početkom ove godine njemačka policija uhitila je pomoćnika ekstremno desnog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu Maximiliana Kraha pod sumnjom da je špijunirao za Kinu. Uhićenje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je Krah imenovan ključnim sudionikom mreže Glas Europe.

"Pojedinačni suradnici će raditi za obje autoritarne države"

"Kako se Kina i Rusija nastavljaju usklađivati, vjerojatnije je da će pojedinačni suradnici raditi za obje autoritarne države", napisao je Jirous u članku za Zakladu Jamestown.

Deseci ekstremno desnih i lijevih političara iz više zemalja EU već su se pridružili takvim misijama, stvarajući bogatu bazu potencijalnih novaka. Tako je vjerojatno i Frank Creyelman dospio na radar kineskog špijuna koji radi na izgradnji mreže agenata u Europi.

Špijun Daniel Woo vodio europsku mrežu kontakata. Le Monde: Uspješno je utjecao na rasprave u Bundestagu

Prema izvješćima Le Mondea, Spiegela i Financial Timesa, Creyelman je godinama primao uplate od špijuna poznatog kao Daniel Woo, koji je vodio europsku mrežu kontakata. U jednoj tekstualnoj poruci do koje su došli mediji, Woo je rekao da je "glavni cilj unijeti razdor između Europe i Sjedinjenih Američkih Država".

Zahvaljujući svom radu na regrutiranju Creyelmana i drugih europskih političara, Woo je mogao uspješno utjecati na rasprave u njemačkom Bundestagu i širiti propagandu, napisao je Le Monde.

Wooova europska mreža ukinuta je u prosincu prošle godine. Ali Jirous je upozorio da je malo vjerojatno da će Woo biti posljednji kineski agent koji će pokušati namamiti europske zastupnike ili parlamentarne službenike.

"Konkretne mjere protiv toga mogu se poduzeti samo na nacionalnoj razini, budući da su protuobavještajne operacije u središtu nacionalnih nadležnosti.

Ali s dimenzijom na razini cijele unije, EU može promicati povećanu svijest među nacionalnim obavještajnim službama i baviti se operacijama manipulacije informacijama", dodao je Wiegand.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.