Srpsko narodno vijeće: Bulj zabranom izložbe negira Ustav, prebacit ćemo je u Zagreb

Foto: Facebook

Nakon što je sinjski gradonačelnik Miro Bulj zabranio već zakazano otvaranje izložbe Susret na tromeđi u gradskoj Galeriji Sikirica jer ju sufinancira Srpsko narodno vijeće, iz SNV-a su danas poručili da Bulj tim činom napada same fundamente pravnog poretka ove zemlje.

"Događalo se i ranije da imamo problema s predstavljanjima svojih programa javnosti. No, zabrana gradonačelnika Bulja izdvaja se jer napada i same fundamente pravnog poretka ove zemlje. Zabranjena je umjetnička sloboda fotografkinje Inije Herenčić, a preambula i početni članci našeg Ustava su ovime negirani", naglasio je na konferenciji za medije glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević. 

Odluku gradonačelnika Sinja ocijenio je nezakonitom, prijetećom i diskriminirajućom te podsjetio kako je zabranom održavanja izložbe Susret na tromeđi Bulj onemogućio i provedbu programa vlade RH. Smatra da je gradonačelnik tom odlukom obezvrijedio rad galerije čiji je osnivač Grad te ponizio i njezine djelatnike. 

"Zlobna je, manipulativna i prijeteća izjava gradonačelnika Bulja da predsjednik SNV-a drži leđa Aleksandru Vučiću, kao i o predsjedniku Savjeta SNV-a, profesoru Joviću, i bojim se da njegove riječi i djela najtočnije ocjenjuje Talijan Antonio Scurati u svojoj knjizi Fašizam i populizam", poručio je Milošević.

"Hrvatskim umjetnicima dokida se mogućnost suradnje sa SNV-om"

Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a navela je kako je otvorenje izložbe najprije bilo zakazano za 23. kolovoza, ali da su taj datum pomaknuli na 9. rujna nakon što su iz Grada poručili kako se radi o važnoj godišnjici iz Domovinskog rata, da bi izložbu onda gradonačelnik i potpuno zabranio. 

"To je posebno čudno jer su naša izložba i program prošli Gradsko vijeće te je odobren od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade i samim time je višestruko verificiran kao nešto što istovremeno zastupa kulturne potrebe i interese srpske manjine u Hrvatskoj, ali i radi i na razvoju suradnje, kako i sam naziv izložbe kaže, na susretu, bilo na tromeđi, bilo u Sinju", kazala je.

Dodala je da se nakon ovakvog raspleta događaja osjećaju poniženima. 

"Ali uz već uobičajeno ponižavanje i diskreditiranje izložbi i drugih sadržaja, izdavačkih projekata SNV-a, sada svjedočimo nečemu drugom - ovdje se osobama, stručnjacima hrvatske nacionalnosti dokida mogućnost suradnje sa SNV-om, čime se trajno nanosi šteta svim projektima jer se ljude zastrašuje i šalje poruka da ubuduće dobro vide kako će proći ukoliko će surađivati sa SNV-om", upozorila je Vladimirov.

"Bizarno natjecanje tko će jače i grublje uskratiti Srbima pravo javnosti"

Nikola Vukobratović, predsjednik programskog savjeta SDSS-a, istaknuo je kako se očito zemlja sada nalazi u situaciji "u kojoj mnogi politički akteri otvorenu diskriminaciju Srba shvaćaju ne samo kao legitimnu mogućnost nego kao svoju obavezu".

"Došli smo u situaciju neke vrste bizarnog natjecanja tko će jače i grublje uskratiti Srbima pravo javnosti. Zabrane koncerata na temelju porijekla izvođača su već rutina u mnogim dijelovima zemlje, ljudi koji nisu baš od knjige uzimaju si za pravo da procjenjuju koje su to knjige i novine presrpske da bi mogle biti dostupne hrvatskoj javnosti", poručio je.

Spomenuo je i diskreditaciju sveučilišne profesorice i njezinog projekta s državne razine samo zato što je, kako je ustvrdio, pripadnica srpske zajednice, misleći na jednu od autorica rodnih studija.

Srbi su uklonjeni iz državnih i javnih institucija da bi im se sad po novome zabranjivalo i bavljenje samima sobom, dodao je. 

"Zvuči gotovo ironično da su donedavno nacionalistički političari u Hrvatskoj tvrdili da nacionalne manjine treba svesti samo na folklor, a sada vidimo situaciju u kojoj čak i fotografija folklora izaziva ovakve ispade bijesa i mržnje", kazao je Vukobratović.

Iz SNV-a su najavili da će izložbu autorice Inije Herenčić uskoro otvoriti u Zagrebu, a pozdravili su reakciju ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na ovaj slučaj. 

Gradonačelnik Sinja i Mostov zastupnik Miro Bulj održavanje izložbe u javnoj ustanovi zabranio je prije dva dana jer ju, naveo je kao razlog, sufinancira Srpsko narodno vijeće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.