Stanari Gajnica guše se u fekalijama. Odbor: Grad treba preuzeti odgovornost za nemar

Mjesni odbor Gornji Stenjevac i stanovnici Huzjanove ulice u zagrebačkim Gajnicama danas su održali konferenciju za medije o izlijevanju fekalija oko njihove zgrade, o čemu je Index pisao prije tri tjedna. Tada im se, u petak oko 11 navečer, nakon kiše kanalizacija izlila oko zgrada, a fekalije i cijeli ostatci izmeta izvirali su iz svih šahtova.

Oko zgrada u Gajnicama izlile se fekalije, smrad je užasan. "Tako je dvije godine"

Radi se o problemu koji traje već dvije godine, otkada je Grad krenuo u projekt proširivanja kanalizacije oko zgrada u Huzjanovoj ulici, no nije ga dovršio zbog zemljišnog spora s vlasnikom obližnje autopraonice. S obzirom na to da su radovi pokrenuti prije nego što je spor riješen, izgradnja kanalizacije je zaustavljena, a cijevi trenutačno ne vode nigdje.

"Mjesni odbor traži da Grad preuzme odgovornost za ovaj nemar"

"Za cijelo to vrijeme tražimo odgovor od mjerodavnih i nadležnih gradskih službi, no do danas nismo dobili konačan odgovor. Mi se s takvim privremenim rješenjem ne slažemo, da se dolaze povremeno ispumpavati cijevi. Tražimo da odgovorne osobe, u ovom slučaju Grad, promptno krenu u rješavanje ove problematike, i to sad i odmah. Jer, naime, poznata je čak i činjenica da su stanari spremni angažirati odvjetnika i pokrenuti tužbu protiv odgovorne osobe, u ovom slučaju Grada Zagreba.

Stanari su digli frku i prije nekakva tri tjedna su tu dolazile vodoopskrbne cisterne. Ja samo imam podatak da je u tih par sati, od 11 navečer do 2 sata ujutro, 30 cisterni izašlo. Toliki je obujam sadržaja nedovršenih cijevi. Ono što Mjesni odbor Gornji Stenjevac traži jest da Grad preuzme odgovornost za ovaj nemar i da krene rješavati problem odmah", rekla je predsjednica odbora Vlatka Pažin iz stranke Fokus.

"Po ovim vrućinama, mi navečer ne možemo otvarati prozore"

Na presici su govorili i neki od stanara, a jedna od njih bila je Martina Marinić Kadić, koja stanuje u visokom prizemlju i kaže da već dvije godine zbog nesnosnog smrada ne može otvoriti prozore svojeg stana.

"Događa se na svakodnevnoj bazi da se širi smrad. Ne mogu otvoriti prozore, u ovim ljetnim mjesecima kad jedva čekamo da navečer padne temperatura, da ugasimo klime i udahnemo zrak, mi ga nemamo jer udišemo fekalije.

To traje dvije godine i ništa se ne događa. Molimo odgovorne i molimo institucije, kojima se i stanari i mjesni odbor dvije godine bezuspješno obraćaju, da napokon riješe naš problem. Jedino što nam preostaje je uzeti odvjetnika i ići u tužbu jer više ne znamo što da radimo. Samo tražimo kanalizaciju koja nam je oduzeta prije dvije godine s projektom koji nije odrađen kao treba", ogorčena je.

Požalila se i da se oko zgrade šeću njihovi kućni ljubimci, a onda na šapama te fekalije unose u njihove stanove. Stanari su kazali i da mnogi imaju malu djecu te su ponovili da su već dvije godine zabrinuti za svoje zdravlje.  

"Problem se vuče od 2016. godine"

"Nije izvršeno rješenje državnog inspektorata, koje je naložilo da se autopraonica ukloni. Pravo pitanje je zašto inspektorat nije izvršio pravomoćno rješenje koje stoji godinama?" pitao je jedan od stanara.

"Taj se problem vuče od 2016. godine, kada je napravljen projekt. Gradonačelnik Bandić je 2018. godine izdao sve dozvole, a nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi s autopraonicom. Njezin vlasnik otežava rješenje čitavog problema", žali se drugi stanar.

Stanari tvrde da je vlasnik autopraonice, zbog kojeg su zaustavljeni radovi, sirijski poduzetnik Abdulmounem Haoui, koji se već pojavljivao u medijima zbog bespravne gradnje. "Taj je čovjek već radio građevinske probleme u drugim kvartovima. Kako je to moguće? Pitamo se, štiti li njega netko?" pitaju se stanari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.