Stigla službena potvrda iz Turske. Žele se pridružiti Putinovom i Xijevom savezu

Foto: EPA

Visoki turski dužnosnik potvrdio je danas da se njegova zemlja želi pridružiti BRICS-u, ali nije rekao je li već službeno podnesen zahtjev za članstvo. 

Novinska agencija Bloomberg izvijestila je jučer da je Turska prije nekoliko mjeseci službeno podnijela zahtjev za pridruživanje BRICS-u. Upitan o izvješću, Omer Celik, glasnogovornik vladajuće stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, napomenuo je kako je Erdogan "nekoliko puta" ponovio da Turska želi postati članica.

"Naš stav po ovom pitanju je jasan. Ovaj proces je u tijeku, ali nema konkretnog razvoja događaja u vezi s tim. Naš predsjednik je jasno rekao da Turska želi sudjelovati u svim važnim platformama, uključujući BRICS", kazao je Celik novinarima. 

Frustrirani izostankom napretka na putu prema Europskoj uniji

Savez BRICS osnovali su 2006. godine Brazil, Rusija, Indija i Kina, a 2010. pridružila se i Južna Afrika. Nedavno je doživio veliku ekspanziju, pa sada uključuje Iran, Egipat, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Saudijska Arabija je rekla da razmatra pridruživanje, a Azerbajdžan je službeno podnio zahtjev.

Kao cilj BRICS-a navodi se jačanje glasa globalnog juga. Članovi saveza pozivaju na "pravedniji" svjetski poredak te reformu međunarodnih institucija poput Ujedinjenih naroda, MMF-a i Svjetske banke.

Erdogan, koji je na vlasti više od dva desetljeća, nastojao je oblikovati neovisniju vanjsku politiku Turske i ojačati njezin globalni utjecaj. Zemlja je također frustrirana nedostatkom napretka u pregovorima o članstvu s Europskom unijom.

U NATO-u su od 1952. godine

Erdogan je prošlog tjedna rekao da bi Turska trebala istovremeno razvijati odnose i s Istokom i sa Zapadom. "Ne moramo birati između Europske unije i Šangajske organizacije za suradnju", rekao je Erdogan o organizaciji za regionalnu suradnju koju su uspostavile Kina i Rusija. 

Očekuje se da će BRICS raspravljati o primanju novih članica na sastanku u Rusiji sljedećeg mjeseca. Turska, koja se proteže preko Europe i Azije, pridružila se vojnom savezu NATO-a 1952. Počela je pregovore o pridruživanju Europskoj uniji 2005., ali su oni zapeli zbog zabrinutosti oko demokratske regresije pod Erdoganovom administracijom te sporova s ​​Ciprom. 

Ranije ove godine ministar vanjskih poslova Hakan Fidan potvrdio je da Turska "istražuje nove prilike za suradnju s nekoliko partnera u različitim platformama, kao što je BRICS".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.