Što ako se ujedine Marine Le Pen i Giorgia Meloni?

Foto: Profimedia

Posljednja dva puta kad se Marine Le Pen kandidirala za predsjednicu, francuski birači ocijenili su njezinu krajnje desničarsku politiku toliko toksičnom da se kompletan politički spektar okupio kako bi je zaustavio.

Ovaj tjedan njezina stranka Nacionalno okupljanje napravila je velik iskorak prema preuzimanju vlasti prvi put u povijesti pobijedivši na nacionalnim izborima. Prošle je nedjelje, u prvom krugu parlamentarnih izbora, stranka osvojila više od 33 posto glasova, znatno više od ljevičarskog saveza i stranke Ensemble francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, piše Politico.

Najvjerojatniji ishod je nestabilni parlament, ali...

Ovakav rezultat mogao bi Francusku gurnuti u politička i ekonomska previranja. Očekuje se da će ostale stranke još jednom zatražiti podršku svojih birača kako bi spriječile da Nacionalno okupljanje ostvari većinu. Najvjerojatniji ishod današnjeg kruga glasanja je nestabilan parlament, ali ne može se isključiti ni vlada koju bi vodio 28-godišnji štićenik Marine La Pen - Jordan Bardella.

Snažan izborni iskorak Nacionalnog okupljanja također otvara mogućnost da Le Pen - koja je vodila kampanju za distanciranje od NATO-a i EU te obećala bolje odnose s Rusijom - konačno postane predsjednica 2027. godine, što bi šokiralo zapadni svijet.

Misli li Le Pen ono što govori? 

Za establišment u Parizu i Bruxellesu goruće je pitanje misli li Le Pen zaista ono što govori. U Italiji se Giorgia Meloni - desničarka koja je postala premijerka 2022. - preoblikovala u konstruktivnu konzervativnu lidericu podupirući Ukrajinu i blisko surađujući s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Kad bi Le Pen bila izabrana za predsjednicu Francuske, sedme svjetske ekonomije i nuklearne sile, može li se računati na sličnu metamorfozu, odnosno na proces koji su francuski mediji nazvali melonizacijom? Ili je vjerojatnije da bi usmjerila svoju novostečenu moć na stupove europskog političkog poretka?

Prije nego što je postala talijanska premijerka, malo je toga u Meloninoj biografiji ukazivalo na to da će je hvaliti američki predsjednik Joe Biden i da će joj se udvarati najvažnije političke figure u Bruxellesu.

Meloni se s 15 godina pridružila mladeži neofašističke stranke

Talijanska čelnica počela se baviti politikom s 15 godina kada se pridružila mladeži neofašističke političke stranke čiji je simbol bio trobojni plamen, a koju je nakon Drugog svjetskog rata osnovao šef kabineta u vladi Benita Mussolinija. Bila je tinejdžerska aktivistica kada je u sada već poznatoj snimci rekla da je talijanski diktator bio "dobar političar".

Nakon što je 2006. godine izabrana u parlament, Silvio Berlusconi imenovao ju je u vladu kao najmlađu talijansku ministricu od kraja Drugog svjetskog rata. Vlada je pala 2011. godine, a Meloni je osnovala krajnje desnu stranku Braća Italije odabravši trobojni plamen kao svoj simbol.

Veći dio sljedećeg desetljeća provela je na političkim marginama stvarajući sljedbenike tvrdodesničarskom retorikom o imigraciji i LGBTQ+ pravima te čestim kritikama Bruxellesa, Berlina i Pariza.

No iako je pozdravila izbornu pobjedu Vladimira Putina 2018. kao izraz "nedvosmislene volje ruskog naroda", promijenila je mišljenje nakon invazije na Ukrajinu postavši jedna od najglasnijih protivnica ruskog predsjednika prije nego što je 2022. preuzela dužnost talijanske premijerke.

"Meloni se promijenila, ali..."

"Promijenila se, ali je odana plamenu trobojnice, postoji i dalje određena vjernost neofašizmu", rekao je Marc Lazar, stručnjak za francusko-talijansku politiku na sveučilištima Sciences Po i Luiss. Ipak, Meloni je blisko surađivala s NATO-om i EU.

Nasuprot tome, Le Pen je godinama pokušavala ublažiti svoj imidž. Nakon što je preuzela stranku od svog oca Jean-Marie Le Pena, poricatelja Holokausta koji je svojedobno odbacio nacističke plinske komore kao tek jedan "detalj" u povijesti Drugog svjetskog rata, pokrenula je proces dedemonizacije, brušenja stranačkih oštrih rubova.

To je uključivalo izbacivanje vlastitog oca iz stranke 2015. godine, davanje novog imena i regrutiranje Bardelle kao respektabilnog lica Nacionalnog okupljanja. No Le Pen nije smanjila kritiku prema NATO-u i EU. Iako je odustala od ranijih poziva da Francuska napusti EU ili eurozonu, nije skrivala svoj prezir prema Bruxellesu i želju da ograniči ovlasti Europske komisije.

Što su izbori bili bliže, stranka Marine Le Pen postajala je manje radikalna

Predsjednička platforma Le Pen 2022. uključivala je pozive da Francuska napusti integrirano vojno zapovjedništvo NATO-a. Iako je osudila rat u Ukrajini, njezina je stranka bila suzdržana kad se u Francuskoj i Europskom parlamentu glasalo o podršci Kijevu. Izvješće francuskog parlamenta iz 2023. optužilo je Nacionalno okupljanje da služi kao glasnogovornik Kremlja.

Kako se, međutim, približavalo vlasti, Nacionalno okupljanje nastojalo je umanjiti značaj nekih svojih radikalnijih obećanja. Uoči ovotjednih izbora stranka je nagovijestila da će vjerojatno odustati od nekih izdašnih planova potrošnje, uključujući obećanje da će sniziti dob za odlazak u mirovinu na 60 godina.

Stranka je također potiho uklonila dio svoje obrambene politike sa svoje web-stranice, brišući rečenice kojima se predlaže produbljivanje diplomatskih veza s Rusijom, zaustavljanje projekata suradnje s Njemačkom i izlazak iz integriranog vojnog zapovjedništva NATO-a. Bardella sada Rusiju opisuje kao "višedimenzionalnu prijetnju i za Francusku i za Europu".

Odustali od napuštanja zapovjedništva NATO-a

Govoreći za Politico u ožujku, Bardella je rekao da Nacionalno okupljanje i dalje želi napustiti integrirano zapovjedništvo NATO-a, ali da će to učiniti tek nakon završetka rata u Ukrajini. "Za vrijeme rata se ne mijenjaju ugovori", rekao je Bardella.

Neki su promjenu stavova protumačili kao naznaku da liderica francuske krajnje desnice planira slijediti Meloni i raditi zajedno s EU i NATO-om, a ne protiv njih.

"Može se povući paralela"

"Može se povući paralela s vladom Giorgie Meloni", rekao je Francesco Saraceno, profesor ekonomije na Sciences Po Paris, i dodao: "Ekonomija i odnosi s Europom su područja u kojima je Meloni donijela najmanje novosti jer zapravo postoje ograničenja koja je teško zaobići."

"Želi li imati ozbiljnu priliku na predsjedničkim izborima 2027. godine, mora pokazati da može biti političarka koja donosi rezultate", rekao je jedan europski diplomat u Bruxellesu napominjući da bi Le Pen morala birati hoće li slijediti primjer Meloni ili igrati neprijateljsku ulogu, kao što je to učinio mađarski premijer Viktor Orbán.

To ne znači da Zapad može odahnuti

"Ako želite biti političar koji daje rezultate, ne možete ići izravno protiv EU", rekao je diplomat. Znači li primjer Giorgie Meloni da zapadni establišment može odahnuti? Vjerojatno ne.

Kakvo god bilo njihovo držanje na međunarodnoj sceni, nijedna čelnica nije ublažila svoje stavove kod kuće. Le Pen nastavlja zagovarati oduzimanje socijalnih beneficija roditeljima maloljetnika osuđenih za kaznena djela, a pozvala je i da se osobama s dvojnim državljanstvom onemogući imenovanje na najviše položaje u javnoj upravi. Otkriveno je da su neki od njezinih kandidata za francuski parlament davali rasističke i antisemitske komentare.

Meloni je također ostala pri nekim od svojih konzervativnijih stajališta predlažući zakon koji bi protivnicima pobačaja omogućio djelovanje unutar klinika koje provode taj postupak. Čelnici mladeži njezine stranke snimljeni su kako daju antisemitske komentare i hvale se da su fašisti, nacisti i rasisti.

Le Pen bi imala više manevarskog prostora

Što se tiče vanjske politike i europskih pitanja, Le Pen bi imala više manevarskog prostora od Meloni, koja se kao čelnica koalicijske vlade mora koordinirati sa svojim partnerima.

Uoči glasanja prošle nedjelje Le Pen je obećala suprotstaviti se Macronu u vanjskoj politici - koja je tradicionalno prerogativ predsjednika - ako njezina stranka dobije većinu u parlamentu. Macronu će, rekla je Le Pen, biti onemogućeno da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu. "Predsjednik neće moći poslati vojsku u Ukrajinu", rekla je Le Pen u intervjuu za dnevnik Le Télégramme.

"Le Pen je sušta suprotnost Meloni", rekao je Benjamin Haddad, parlamentarni zastupnik Macronove stranke koji se kandidirao i na ovim izborima. "Ona je odbila sve oblike podrške Ukrajini, zagovara povlačenje iz NATO-a i proruski je orijentirana. Njezina bi vizija oslabila Francusku i Europu u vrijeme rata na našem kontinentu", dodao je.

Iako su i Italija i Francuska jako zadužene zemlje, veličina Francuske i njezina ključna uloga u EU omogućili bi Le Pen više utjecaja u Bruxellesu. "Francuska je snažnija zemlja od Italije i manje ovisi o Europi, pa bi moglo biti dosta potresa", dodao je ekonomist Saraceno.

Mogla bi biti pod pritiskom da ispuni neka radikalna obećanja

Philippe Olivier, šogor i bliski savjetnik Marine Le Pen, tvrdi da je Rim previše ovisan o fondovima EU da bi započeo sukob s Bruxellesom, a Pariz bi se suočio s mnogo manje ograničenja. "Italija nije u istoj gospodarskoj situaciji kao Francuska. Imamo više manevarskog prostora da pokorimo Bruxelles. Slobodniji smo, nismo porobljeni", rekao je Olivier, koji je ponovno izabran u Europski parlament u lipnju.

S obzirom na snagu njezine retorike, Le Pen bi također bila pod pritiskom svojih pristaša da ispuni neka od radikalnih obećanja. "To je kompliciraniji zaokret", rekao je Lazar, stručnjak za francusko-talijansku politiku, pa dodao: "Odustajanje od svoje pozicije koštalo bi je konsenzusa i razočaralo dio njezinih euroskeptičnih glasača."

Meloni je već jednom odbila ujedinjenje s Le Pen, ali...

Tu je i činjenica da Le Pen ne bi bila sama na svojim pozicijama, a ne bi ni Meloni.

Dosad je talijanska premijerka držala Le Pen na distanci. Upitana prije predsjedničkih izbora u Francuskoj 2022. preferira li Le Pen ili Macrona, Meloni je odgovorila da se ne osjeća bližom nikome od njih. Također je odbila prijedlog Le Pen da se udruže uoči lipanjskih izbora za Europski parlament.

Ali jedna je stvar podržati politički toksičnu oporbenu figuru, pogotovo kada ste i sami izolirani, a druga suočiti se s potencijalnom istomišljenicom i predsjednicom drugog najvećeg gospodarstva u EU.

"Očito više volim desnicu"

Meloni je u ponedjeljak čestitala Le Pen na pobjedi u prvom krugu izbora i podržala njenu stranku uoči drugog kruga izbora sljedeće nedjelje: "Francuska je visoko polarizirana zemlja i očito više volim desnicu."

Tijekom sastanka Europskog vijeća u lipnju talijanska je čelnica navodno bila bijesna zbog toga što je isključena iz rasprave o vodećim pozicijama u EU, pridruživši se mađarskom premijeru Orbánu u protivljenju toj odluci.

Meloni i Orbán sami su malo toga mogli postići. S Le Pen na svojoj strani, ishod je mogao biti drugačiji. Kad je riječ o Le Pen i Meloni, možda nije pravo pitanje hoće li se jedna ponašati kao druga, nego kako će postupiti kad se zajedno nađu na vlasti.

"Bit će to druga priča ako Nacionalno okupljanje pobijedi na predsjedničkim izborima 2027. i dobije apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini", predvidio je politolog Chopin. "U tom slučaju postoji stvarni rizik od usvajanja mnogo radikalnijeg i konfrontirajućeg stava", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.