Što se to događa s ukrajinskom vladom?

Foto: Profimedia

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je podnio ostavku u sklopu najvećeg preslagivanja vlade u 30-mjesečnom ratu protiv Rusije. Dodatne ostavke i nova imenovanja se očekuju u narednim danima nakon što je petero ministara odstupilo jučer, što je viši saveznik predsjednika Volodimira Zelenskog prikazao kao "resetiranje" vlade uoči zime.

Kulebino otkazno pismo je na Facebooku objavio predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk. Stefančuk je rekao da će zastupnici ubrzo raspravljati o zahtjevu. Očekuje se da će parlament glasati o ostavkama kasnije u srijedu, što je inače puka formalnost.

"Do promjena dolazi u ključnom trenutku sukoba"

Zelenski je kazao da su promjene u vladi, do kojih dolazi u ključnom trenutku sukoba, nužne kako bi je se ojačalo i kako bi se postigli rezultati potrebni Ukrajini. "Jesen će biti izuzetno važna za Ukrajinu. A naše državne institucije bi trebale biti tako postavljene da Ukrajina postigne sve rezultate koji su nam potrebni, za sve nas", poručio je jučer.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine. Snage Kijeva upale su u Kursku oblast, a Moskva je u proteklim tjednima pojačala napade bespilotnim letjelicama i projektilima. David Arahamija, viši zastupnik Zelenskijeve stranke, jučer je rekao da će doći do "većeg resetiranja vlade" u kojem će se promijeniti više od pola ministara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.