Što su Rusi htjeli postići okupacijom Černobila? "Željeli su scenarij iz noćne more"

Foto: EPA

RUSKI vojnici kopali su rovove u zemlji jednog od najradioaktivnijih mjesta na svijetu - Černobilu.

Ukrajinski dužnosnici zabrinuti su da su vojnici zapravo kopali grobove, piše AP. Tisuće vojnika i tenkova ušle su u šumovitu černobilsku zonu isključenja u prvim satima ruske invazije.

Tako su "uzburkali" jako kontaminirano tlo s mjesta nesreće 1986., što je ujedno najgora nuklearna katastrofa na svijetu. 

Zaposlenici nuklearne elektrane bili su taoci

Neki ruski vojnici su preko mjesec dana ležali u zemlji koja sadrži radijaciju zbog oštećenog nuklearnog reaktora u Černobilu. Čak je hodanje po černobilskoj prašini opasno. Kako se približava 36. godišnjica katastrofe iz 1986., a rat se nastavlja, jasno je da Černobil nije bio spreman za invaziju.

Dok je cijeli svijet s nevjericom promatrao vojnike u Černobilu, ruske snage su zatočile zaposlenike nuklearne elektrane. Osoblje je bilo na nišanu tijekom te maratonske smjene u trajanju više od mjesec dana. Zaposlenici elektrane su spavali na stolovima i jeli samo dva puta dnevno.

Glavni inženjer Valerij Semenov za AP kaže da se i danas "mora smiriti", iako su prošli tjedni otkako su Rusi otišli. Semenov je 35 dana uzastopno radio te je spavao samo tri sata po noći. Radio je čak i nakon što su Rusi dopustili promjenu smjene. Kaže da se plašio da će Rusi nešto instalirati i oštetiti sustav. 

Radnici su Ruse uspjeli držati dalje od najopasnijih područja. Semenov kaže da je to bila najgora situacija koju je vidio u svojih 30 godina u Černobilu jer je elektrana bila bez struje pa se morala oslanjati na dizel-generatore.

"Prvi put da je okupacija nuklearne elektrane dio ratne strategije neke nacije, to je noćna mora"

Rebecca Harms, bivša šefica skupine Zelenih u Europskom parlamentu, rekla je da je ruska invazija Černobila prvi put da je okupacija nuklearne elektrane dio ratne strategije neke nacije.

Ona smatra da se htio postići scenarij iz "noćne more" u kojem se "svaka nuklearna elektrana može koristiti kao unaprijed instalirana nuklearna bomba". 

Rusi su riskirali katastrofu goru od prvotne eksplozije i požara u Černobilu koji je poslao radioaktivni materijal u atmosferu te postao simbolom posrnuća Sovjetskog Saveza. Međunarodna zajednica, uključujući Rusiju, potrošila je milijarde dolara na osiguranje i stabilizaciju tog područja, piše AP.

Zaštita najkritičnijih mjesta u Černobilu

Sada vlasti rade s ukrajinskim ministarstvom obrane na načinima zaštite najkritičnijih mjesta u Černobilu. Na vrhu popisa su sustavi protiv bespilotnih letjelica i protutenkovske barijere, zajedno sa sustavom za zaštitu od ratnih aviona i helikoptera.

Ništa od toga neće biti bitno ako ruski predsjednik Vladimir Putin posegne za nuklearnim oružjem. Maksim Ševčuk, zamjenik šefa državne agencije koja upravlja zonom isključenja, smatra da se upotreba nuklearnog oružja više ne može isključiti.

"Razumijem da mogu koristiti bilo koje oružje i mogu učiniti bilo koju groznu stvar", rekao je. Černobilu je potrebna posebna međunarodna zaštita sa snažnim mandatom UN-a, kaže Harms. Kao i kod izvorne katastrofe, rizici nisu samo za Ukrajinu, već i za obližnju Bjelorusiju i šire.

"Ovisi odakle vjetar puše", rekla je.

Tisuće vojnika oštetilo svoje zdravlje

Harms je bila šokirana time što vojnici nisu brinuli o svojoj sigurnosti kao i njihovim neznanjem tijekom nedavne invazije Černobila. Neki vojnici su čak ukrali visoko radioaktivne materijale koje su kasnije prodali ili ih sačuvati kao suvenire. Ševčuk vjeruje da je na tisuće vojnika oštetilo svoje zdravlje i to bez znanja o posljedicama i unatoč upozorenjima radnika elektrane. 

 

"Većina vojnika bila je stara oko 20 godina. Sve ovo što se ovdje dogodilo dokazuje da je Rusiji ljudski život jednak nuli", rekao je Ševčuk. 

Puni opseg ruskih aktivnosti u černobilskoj zoni isključenja još je uvijek nepoznat, pogotovo zato što su vojnici razbacali mine za kojima ukrajinska vojska još uvijek traga. Neke su detonirali, što je dodatno utjecalo na radioaktivno tlo. Rusi su podmetnuli i nekoliko šumskih požara, koji su ugašeni.

Ukrajina opet uspostavila komunikaciju s nuklearkom u Černobilu

Ukrajinske vlasti su rekle Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da je uspostavljena izravna komunikacija između nuklearne elektrane u Černobilu i državnog regulatora za atomsku energiju nakon što su ruski vojnici napustili postrojenje, priopćila je IAEA.

Pod ruskom kontrolom ostaje najveća nuklearna elektrana u Europi, ona u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine. Ševčuku je, baš kao i drugim Ukrajincima, dosta Putinove agresije na Ukrajinu. 

"Pozivamo ga u novo sklonište. Onda ćemo ga zatvoriti", rekao je za AP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.