KORONAVIRUS HRVATSKA

Stožer se jučer polomio da spasi Plenkovića od samoizolacije. Vjerujete li im još?

Foto: Index/Pool

GLAVNA zadaća Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u ovom je času pronalazak dovoljno razloga da se Andreja Plenkovića ne uputi u samoizolaciju. Dvotjedno sjedenje u kući bilo bi mu upravo fatalno u ovom strašnom času kada se predizborna kampanja bliži kraju pa je odlučio nastaviti distribuirati obećanja širom zemlje, bez obzira na to što se prošlog vikenda u Zadru družio s više osoba zaraženih covidom-19.

>> Plenković je dirao zaraženog Đokovića, a sad obilazi Hrvatsku. Gdje je samoizolacija?

Ako niste znali, dodirivanje zaraženih nije fizički kontakt

"HZJZ je jasno priopćio koji su međunarodni kriteriji koji vrijede za sve. Prema njima, premijer ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju", rekla je tako Alemka Markotić, jedna od poznatijih članica Stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

>> Markotić o Plenkoviću: Vrlo je jednostavno za sve koji žele shvatiti

"Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra te da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bila zaraženih", kazala je Markotić i dodala kako ni ona ne bi bila u samoizolaciji da se našla u sličnoj situaciji kao Plenković.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, unio je revoluciju u definiciju fizičkog kontakta. Prema epidemiološkoj anamnezi, otkrio je, između Plenkovića i Đokovića "nije bilo fizičkog kontakta, nego se radilo o dodiru šakama", a to se, tumači Capak, ne smatra fizičkim kontaktom. Nadamo se da policija i sudovi neće usvojiti ovo otkriće, loše će biti ako se dodirivanje nečijeg lica šakom ne bude smatralo fizičkim kontaktom.

>> Novinarka mora u izolaciju zbog 3 minute, Plenković ne mora. Capak: Pa gledajte...

"Premijer ne mora u samoizolaciju"

"Ako Đoković i jest pozitivan, premijer ne mora u samoizolaciju, ali se on iz predostrožnosti testirao i njegov je test negativan", primijetio je prvi čovjek HZJZ-a.

Zanimljivo, Capak se samoizolirao jer je bio na konferenciji s osobom za koju se sumnjalo da ima virus. Testirao se, negativan je, ali i dalje je u samoizolaciji.

Još zanimljivije, njegov je HZJZ izdao priopćenje s objašnjenjem da se covid-19 prenosi bliskim kontaktom, premijer Andrej Plenković je, stoji u priopćenju, "boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od 3 minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim. Slijedom navedenog premijer ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere, uključujući ponovna testiranja i samoizolaciju", rezolutan je HZJZ.

>> Javio se HZJZ, pogledajte kako objašnjavaju da Plenković ne mora u samoizolaciju

HZJZ i Beroš složno branili Plenkovića

Nismo sigurni nadzire li HZJZ ovako efikasno baš svakog građanina, ali pomalo je jezivo da institucija zadužena za javno zdravstvo zna koliko je vremena građanin Republike Hrvatske, trenutno zaposlen na radnom mjestu premijera, proveo minuta u društvu građanina Republike Srbije, trenutno zaposlenog na radnom mjestu tenisača. 

Vili Beroš, ministar zdravstva, zapazio je kako "nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije", izjavio je prvi čovjek Ministarstva zdravstva.

>> Beroš objašnjavao zašto Plenković ne mora u samoizolaciju

Jasno priopćenje i druge priče

Još ranije izgovorio je sljedeće riječi: "Ne, ni za koga u Hrvatskoj ne vrijede posebna pravila. HZJZ je izdao jasno priopćenje o tom događaju u kojem navodi zašto i kako se prema nekome postupa. I jučer smo tijekom dana objašnjavali što znači bliski kontakt, koje su vremenske odrednice i fizičke odrednice o kojima ovisi određivanje mjera. Dakle, prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom hrvatskom građaninu i mislim da je tu stav epidemiološke struke potpuno jasan", primijetio je Beroš o svom dvostrukom šefu – u stranci i vladi.

Božinović: Problematično je reći da hrvatski premijer odbija otići u samoizolaciju

Stožeraškim kolegama Capaku, Berošu i Markotić pridružio se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Problematično je reći da hrvatski premijer odbija otići u samoizolaciju", ustvrdio je. Ne znamo kakve informacije ima ministar unutarnjih poslova, ali Plenković je jučer vrlo jasno poručio opoziciji da ga se neće riješiti samoizolacijom.

Drugim riječima, ne pokazuje namjeru samoizolirati se iako se družio i kontaktirao sa zaraženim osobama i onima koji su sada u samoizolaciji, a u pronalaženju opravdanja zdušno mu pomažu čelnici Stožera. I HZJZ kao institucija.

Stvari su, naime, jednostavne: ili zdravstvene i političke vlasti Republike Hrvatske virus ne smatraju pretjerano opasnim pa su nove mjere suvišne jer više ni druženje sa zaraženima nije opasno ili je premijer zbog kampanje efektno ismijao jednakost građana. Onih građana koji su otpremani u izolaciju iz benignijih razloga.

Vjerujete li Stožeru nakon što su cijeli dan proveli braneći neobranjivo? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.