Sud pozvao državu da se očituje zbog prodaje Name

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

Trgovački sud u Zagrebu pozvao je državu kao razlučnog vjerovnika da se očituje o prodaji robne kuće i nekretnina Name u zagrebačkoj Ilici uoči skupštine vjerovnika zakazane za 18. rujna.

Sudskim zaključkom država je pozvana da se očituje o tome je li suglasna da se zgrada, dvorišta, vrt i perivoj Name u Ilici 4 - 6 te zid u Radićevoj ulici 1 prodaju na zajedničkoj javnoj dražbi, ističe se u zaključku od 3. rujna kojim je državi dan rok za očitovanje od tri dana nakon dostave.

Prodaja zgrade Name

Zaključak je uslijedio nakon što je za 18. rujna zakazana skupština vjerovnika Name d.d. u stečaju na kojoj bi se trebala donijeti odluka o prodaji robnih kuća i nekretnina Name u Ilici, ali i na Kvaternikovu trgu.

Prodaja je pokrenuta nakon što je lani u prosincu, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, Trgovački sud u Zagrebu utvrdio osnovanim zahtjev Croatia osiguranja za suđenje u razumnom roku te naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna 2024.

U sjeni sazivanja skupštine vjerovnika i stečajni upravitelj Damir Mikić prije desetak dana podnio je izvješće u kojem ističe da bi, uzimajući u obzir vlasnički i zemljišnoknjižni status preostalih nekretnina te da se u obje robne kuće još uvijek obavlja djelatnost i zapošljavaju radnike, "oportuno bilo donijeti odluku o prodaji imovine kao cjeline".

Robna kuća u Ilici upisana kao tri objekta

Odnosno da se nekretnine i pokretnine Name prodaju zajedno te da se kupca obaveže i na preuzimanje poslovanja i zaliha robe i zatečenih radnika na određeni rok, i to minimalno na dvije godine. Kako je vlasnički, odnosno zemljišnoknjižni status preostalih robnih kuća različit, stečajni upravitelj smatra i da bi se obje robne kuće trebale prodavati istovremeno, ali na različit način.

Robna kuća na Kvaternikovu trgu je upisana u zemljišnoj knjizi kao jedna čestica i objekt u vlasništvu Nama d.d. u stečaju te nema nikakvih upisanih tereta, dok je ona u Ilici upisana kao tri različite čestice i tri objekta, pri čemu je na dvije čestice (Ilica 4 i Radićeva 1) u cijelosti upisano založno pravo Croatia osiguranja d.d. i države, a na Ilici 6 je na jednom dijelu upisano založno pravo, a na drugom dijelu nije.

U sudskom zaključku navedeno je da će se prodaja obaviti na javnoj sudskoj dražbi sukladno stečajnom zakonu i uz odgovarajuću primjenu ovršnog zakona, a kupac treba preuzeti zatečene radnike i nastaviti poslovnu djelatnost najmanje dvije godine.

Za pristupanje dražbi zainteresirani kupci su dužni uplatiti jamčevinu u iznosu od pet posto početne vrijednosti imovine. Početna cijena će se, pak, odrediti sukladno procjeni sudskog vještaka za nekretnine i sukladno knjigovodstvenoj vrijednosti za opremu pokretnine, ističe se u zaključku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.