Tomašević: Požar na Jakuševcu brzo ugašen, šteta mala, nema ozlijeđenih

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Požar manje količine neopasnog glomaznog otpada koji je izbio noćas na platou pored odlagališta Jakuševec ugašen je u nešto više od sat vremena zahvaljujući brzom intervencijom, ozlijeđenih nema i šteta je mala, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Ono što je najbitnije je da je brzom intervencijom službi Holdinga i javne vatrogasne postrojbe požar brzo ugašen, da nije bilo ozlijeđenih, šteta na imovini kao što je već izvješteno je vrlo mala", kazao je Tomašević uoči aktualnog sata sjednice Gradske skupštine.

Rekao je da je požar ugašen u nešto više od sat vremena, a u gašenju je sudjelovalo pet vatrogasnih vozila.

Klub zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak predložio je Skupštini prilikom utvrđivanja dnevnog reda da se uvrsti po hitnom postupku njihov prijedlog kojim od gradonačelnika zahtijevaju da podnese izvješće o noćašnjem požaru na odlagalištu otpada Prudinec - Jakuševec.

 

"Požar manje količine neopasnog glomaznog otpada prikupljenog putem javne usluge"

Požar je izbio na platou Servisno-operativnog centra u Tišinskoj ulici pored odlagališta Jakuševec, a radilo se, kako je jutros izvijestio Zagrebački holding, o požaru manje količine neopasnog glomaznog otpada prikupljenog putem javne usluge.

Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec objavila je noćas na Facebooku, dok je požar bio aktivan, da se u dijelu naselja osjeća jaki smrad po gareži, plastici i dimu te da je na požar izašlo nekoliko vatrogasnih interventnih vozila.

"Građani su uznemireni"

Zastupnica Gordana Rusak u obrazloženju hitnosti postupka nazvala je događaj havarijom koja se ponavlja u manje od godinu dana, nakon požara u kolovozu 2023.

"Građani su uznemireni, radi se o nimalo bezazlenoj situaciji", rekla je dodavši da Klub ovom točkom traži da se što hitnije podnese izvješće tko je odgovoran, kolika je šteta, uzroci te što će se poduzeti.

Tomašević je predložio zastupnicima da se ta točka usvoji kako bi mogli podnijeti izvješće o tome, "posebice jer nemamo što skrivati".

"Noćas je požar gdje je zapaljena jedna manja količina glomaznog otpada, ugašen nakon otprilike nešto više od sat vremena. Za razliku od, recimo, u Zaprešiću gdje je ugašen nakon više od 30 sati", rekao je.

U Zaprešiću je, dodao je, u intervenciji sudjelovalo oko 40 vatrogasnih vozila, noćas je sudjelovalo pet vatrogasnih vozila.

"I da to stavimo u kontekst požara, zastupnice Rusak, 2019. godine kad ste vi bili na vlasti, kad je gorio glomazni otpad, isto tako, pored odlagališta Jakuševec, tada je počeo požar u 19 sati i gorio cijelu noć i u intervenciji je sudjelovalo 50 vatrogasnih vozila u odnosu na ovih 5 vatrogasnih vozila kad je požar ugašen za otprilike sat vremena", istaknuo je Tomašević.

HDZ-ov Mislav Herman podržao je prijedlog Kluba zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak, istaknuvši da se to mora uvrstiti u dnevni red sjednice.

"Još uvijek nemamo nalaz inspekcije nakon odrona u prosincu 2023., odnosno siječnju 2024., nemamo plan sanacije i želimo postaviti pitanje što se skriva na Jakuševcu, zato tražimo da točka koja se tiče sanacije na Jakuševcu da se uvrsti na dnevni red i da bude broj jedan", rekao je.

Zastupnici su prijedlog jednoglasno prihvatili, te je prijedlog da se podnese izvješće uvršten kao točka 10, nakon rebalansa proračuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.