VIDEO U Alpama pala hrpa snijega, pogledajte Austriju danas

Foto: Profimedia

Obilan snijeg ometa promet u Alpama, dok južna Njemačka, Austrija i Češka imaju crvena upozorenja zbog obilnih kiša.

Austrijske željeznice zaustavile su vlakove između Salzburga i Klagenfurta zbog snijega te su izdale nacionalni apel za odgodu putovanja.

Snijeg pada na visinama već od 700 metara, a na većim visinama očekuje se i do 200 centimetara snijega tijekom četiri dana do ponedjeljka.

Manje od tjedan dana nakon što su dijelovi Švicarske uživali u kasnoljetnim vrućinama, u istočnim regijama na visinama iznad 1600 metara očekuje se do 45 centimetara snijega. Na vrhu Aiguille du Midi, do kojeg vodi najviša žičara u Francuskoj u skijalištu Chamonix, temperatura je u petak pala na -16°C.

Obilan snijeg pao je i u najvišim dijelovima Bavarske te u Dolomitima u Italiji. 

Nakon što je Mediteran bio pogođen nizom toplinskih valova tijekom ljeta, hladni vremenski sustav zahvatio je veći dio Europe, s niskim temperaturama u Ujedinjenom Kraljevstvu i obilnim kišama u Bavarskoj. Klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja, uključujući oluje i poplave.

Austrijska meteorološka služba izdala je najviše upozorenje za obilne kiše u Beču, Donjoj Austriji i Gradišću. U glavnom gradu kišu će pratiti naleti vjetra brzine do 90 kilometara na sat, a gradske vlasti savjetuju ljudima da izbjegavaju nepotrebna putovanja. Vlasti se također pripremaju za rizik od poplava duž rijeka Enns i Steyr.

Poplave prijete i središnjim i istočnim dijelovima Češke, a vlada upozorava da je situacija slična razdoblju prije velikih poplava koje su paralizirale zemlju 1997. i 2002. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.