U australskoj ambasadi u Iranu obilježen LGBTQ dan. Veleposlanik pozvan na razgovor

Foto: Facebook

Iran je pozvao na razgovor australskog veleposlanika zbog objave fotografija sa slavlja u veleposlanstvu koje je održano povodom obilježavanja australskog LGBTQ nacionalnog dana, izvijestila iranska državna novinska agencija IRNA. 

IRNA je priopćila da je ministarstvo vanjskih poslova pozvalo australskog veleposlanika u Teheranu Iana McConvillea i osudilo objavljivanje fotografija na društvenim mrežama, nazvavši ga uvredljivim i protivnim iranskoj i islamskoj kulturi, kao i međunarodnim normama.

U odgovoru, McConville je rekao da njegova zemlja nije uvrijedila Iran ili iransku kulturu, dodajući da se u objavi na Instagramu ne spominje Iran, piše Associated Press

Homoseksualnost je ilegalna u Iranu

Australsko veleposlanstvo je u ponedjeljak objavilo fotografiju McConvillea i njegovih kolega odjevenih odjeću koja je imala ljubičaste detalje. 

"Danas smo obilježili ovaj dan korištenjem ljubičaste boje, te ukusnim kolačićima napravljenim s ljubavlju. Danas, i svaki dan, nastojimo stvoriti poticajno okruženje u kojem svi, a posebno LGBTQIA+ mladi, mogu biti ponosni na to što jesu. Zato svi zajedno, podržavajući razlike, radimo za svjetliju i inkluzivniju budućnost", stoji u objavi. 

Homoseksualnost je ilegalna u Iranu, ali prema vjerskom dekretu izdanom prije 30 godina, transrodne osobe smiju tražiti operaciju promjene spola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.