U Crnoj Gori osnovan forum za ljudska prava. Članovi iz Srbije, Hrvatske, BiH...

Foto: Pixsell/R.R./ATAImages

U Crnoj Gori se masovno krše ljudska prava i slobode i to je jedina europska država, uz autokratske Rusiju i Bjelorusiju, u kojoj se politički protivnici u zatvaraju, navodi se u osnivačkoj deklaraciji novoosnovanog crnogorskog foruma za ljudska prava. Radi se o Forumu za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića, bivšeg crnogorskog glavnog specijalnog tužitelja, koji je već mjesecima u pritvoru zbog navodnog kriminalnog udruživanja.  

Forum čine 132 intelektualaca iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH, ali i iz zemalja EU, a predsjednik mu je crnogorski književnik Milorad Popović. "Velik teror što ga država Crna Gora danas sprovodi nad Milivojem Katnićem usporediv je samo s fašističkim i staljinističkim procesima u kojima su zbog svoje političke ili nacionalne pripadnosti stradali nevini ljudi", navodi se u priopćenju ovog Foruma. 

"Zbog slobode govora procesuiraju se i optužuju pisci, novinari i intelektualci..."

U Deklaraciji upućenoj domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti, navodi se da se u Crnoj Gori provodi politički revanšizam, uhićuju politički i ideološki protivnici, dužnosnici bivše vlade, ministri, suci, tužitelji, direktori javnih poduzeća i agencija za sprječavanje korupcije, sveučilišni profesori i akademici s izmišljenim i montiranim optužbama za zloupotrebu položaja, korupciju i tobožnju pripadnost kriminalnim organizacijama. 

"Zbog slobode govora procesuiraju se i optužuju pisci, novinari i intelektualci, a brojni javni djelatnici, intelektualci, novinari i građanski aktivisti stavljeni su pod mjere tajnog nadzora", navodi se u Deklaraciji te se ističe da se uz kršenje zakona i Ustava Crne Gore odugovlače istrage i bez suđenja, podnesenih optužnica i presuda optuženi se mjesecima i u nekim slučajevima godinama zadržavaju u pritvoru.

Glavni zadatak foruma

U Deklaraciji se podsjeća da je Milivoje Katnić vodio tužilačko-policijski tim koji je razotkrio pripreme državnog udara 2016. godine i uhitio urotnike, što je spriječilo građanske sukobe u Crnoj Gori i, uz ispunjenje drugih uvjeta za prijem u članstvo, presudno utjecalo da Crna Gora 2017. godine postane članica NATO saveza. 

"Nositelji pučističke rusko-srpske osovine koji su osvojili vlast na izborima 30. kolovoza 2020. godine, kako je i karakteristično za klasične ideološko-političke prevrate, Milivoja Katnića su pretvorili u najomraženiju osobu", navodi se u deklaraciji.

Glavni zadatak Foruma za zaštitu ljudskih prava Milivoja Katnića jest "da uvjerljivim analizama i dokazima razotkrije ideološku i političku pozadinu slučaja i obavijesti domaću i međunarodnu javnost o političkom progonu bivšeg specijalnog tužitelja i ostalih inkriminiranih dužnosnika".

Deklaraciju su, između ostalih, iz Hrvatske potpisali Tomica Bajsić, Snježana Banović, Vlado Bogdanić, Davor Gjenero, Anto Nobilo i Vesna Pusić. 

Slučaj Milivoja Katnića

Bivši crnogorski tužitelj Milivoje Katnić nalazi se u pritvoru od 14. travnja. Osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja i sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji. Uhićen je s visokim policijskim službenikom Zoranom Lazovićem. Tužiteljstvo ih tereti da su radili u korist organizirane kriminalne grupe Kavački klan.

Oni su odbacili navode tužiteljstva, a Katnić je ocijenio da je u pitanju njegov politički progon. Milivoje Katnić bio je glavni tužitelj u predmetu Državni udar u kojem su prvostupanjski osuđena dvojica ruskih, desetak srpskih i tri crnogorska državljanina, među kojima i čelnici proruskog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić. 

Tijekom postupka oni su otvoreni prijetili Katniću da će mu se revanširati kad njihova politička opcija preuzme vlast u Crnoj Gori, što se i dogodilo 2020. godine. Kasnije je žalbeni sud Crne Gore ukinuo presudu Višeg suda, a nakon ponovljenog postupka Mandić i Knežević i svi okrivljeni u slučaju Državni udar oslobođeni su optužnice.  

Andrija Mandić trenutačno obnaša funkciju predsjednika crnogorskog parlamenta, a Milan Knežević je zastupnik, dok njihove stranke imaju ministre u aktualnoj crnogorskoj vladi Milojka Spajića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.