U Splitu satima raspravljali o strašnim gužvama u prometu

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

ČETIRI sata trajala je rasprava u splitskom Gradskom vijeću o prometnim problemima u gradu, a primjedbe i prijedloge koje su iznijeli vijećnici i stručnjaci bit će upućeni Gradskoj upravi.

U raspravi je upozoreno da je prometna infrastruktura na splitskom području zapuštena i nedovoljno izgrađena pa se tijekom turističke sezone stvaraju velike gužve, osobito oko Biskupske palače na prometnici koja vodi do Trajektne luke.

Prometni stručnjak Željko Marušić je istaknuo kako se problem prometne gužve kod Biskupske palače može riješiti "prereguliranjem" prometa iz dvosmjernog u jednosmjerni. "Takvim rješenjem nećemo ostvariti ništa spektakularno, ali može se poboljšati protočnost," kazao je Marušić. ''U Splitu treba raditi na smanjenju upotrebe vozila u prijevozu i orijentirati se na ekološke načine prijevoza'', rekao je.

Korisnom smatra i zamisao o povezivanju zračne i trajektne luke željezničkom prugom. "Uz tu prugu treba graditi i poslovne i upravne zgrada kako bi ljudi što manje koristili vozila za odlazak na posao," rekao je  Marušić.

"1500 taksista iz drugih dijelova Hrvatske došlo raditi u Split"

Nezavisni vijećnik Ante Zoričić je rekao da je prometnoj gužvi ovoga ljeta doprinijelo i "1500 taksista koji su iz drugih dijelova Hrvatske došli raditi u Split".

Gradsko vijeće je prihvatilo zaključak po kojem će svi prijedlozi i primjedbe izneseni u raspravi o prometnoj infrastrukturi i prometu biti dostavljeni gradonačelniku Andri Krstulović Opari. Te će prijedloge, kako je obrazloženo, gradonačelnik poslati gradskim upravnim tijelima radi izrade nacrta prijedloga odluka iz njihove ovlasti, koje će gradonačelnik utvrditi i u što kraćem roku dostaviti Gradskom vijeću na raspravu i prihvaćanje.

U petak popodne je prihvaćen i zaključak po kojem će svi prijedlozi i primjedbe izneseni u osmosatnoj tematskoj raspravi o komunalnim problemima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni biti dostavljeni gradonačelniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.