UDAR NA PERNARA? HDZ i MOST žele ograničiti replike i stanke u Saboru

Foto: FAH

HDZ PLANIRA ograničiti stanke u Saboru i zastupničke replike te će se zalagati za te promjene u procesu izmjena saborskog Poslovnika koje je inicirao Božo Petrov, piše Novi list.

"Predlažemo redefiniranje instituta stanke koje su očito s vremenom postale mini konferencije za novinare u sabornici, a bez novinara. Zastupnici u pravilu iznose stavove o temama koje su se u prethodna 24 sata pojavile u medijima. Imaju oni i druge načina da bi rekli što misle o tim temama, između ostalog, i putem održavanja tiskovnih konferencija, za što im je na raspolaganju sva saborska infrastruktura.

Zato smatramo da sabornicu nije opravdano koristiti kao press centar", rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, za Novi list.

Ukidanje traženja stanke?

Još uvijek nije jasno namjerava li HDZ u potpunosti ukinuti mogućnost traženja stanke na početku jutarnjeg zasjedanja. Konačnu verziju prijedloga izradit će parlamentarni Odbor za Ustav. U njega HDZ planira ugraditi i zabranu međusobnih replika zastupnika koji pripadaju istom klubu, a broj replika bi sveo na dvije po zastupniku unutar jedne točke dnevnog reda.


"Cilj nam je raspravu učiniti dinamičnijom, a da pojedinačne rasprave budu te koje će odrediti karakter plenarne rasprave. Sada se događa da se zastupnik pripremi za svoju raspravu, ali da ona, nakon nekoliko desetaka replika, ostane potpuno u drugom planu. Sve se svede na doskočice iz replika. Nije ni toliko važan broj replika po zastupniku po točki dnevnog reda, dvije, tri ili četiri, ali njega bi se svakako trebalo odrediti", dodaje Bačić.

Replike unutar jednog kluba također su uglavnom instrument oporbe.Što se tiče potencijalnog ograničavanja broja replika, to bi posebno pogodilo Klub Živog zida.

Pernar za Index: Umjesto limitiranja - nek se sami uključe u raspravu

Zato se Index za komentar obratio saborskom zastupniku Ivanu Pernaru, koji nam je kazao kako bi - umjesto limitiranja rasprave - HDZ-ovci trebali više sudjelovati u istoj.

"Umjesto da se HDZ-ovci odazivaju na rasprave, oni u potpunosti ignoriraju te rasprave u Saboru. Sabornica je maltene prazna. Oni sami ne sudjeluju u raspravama, dolaze samo glasati. Vjerojatno ih smeta što se mi javljamo, ali nismo mi krivi što ne sudjeluju, umjesto da nas nadglasaju kroz raspravu, oni su rekli - idemo ih limitirati...

Predlažem HDZ-u da, ako smatraju da previše pričamo, da se sami uključe, nek u raspravi pokažu dominantnost. Onemogućavanje rasprave nije rješenje", rekao je Pernar za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.