Udio hrvatskog proračunskog manjka u BDP-u premašio europski prosjek

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski proračunski manjak, iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), bio je u drugom kvartalu nešto veći od europskog prosjeka, probivši propisanu granicu od 3 posto, pokazali su preliminarni podaci Eurostata.

Na razini eurozone sezonski prilagođeni proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u iznosio je u drugom tromjesečju tri posto, kao i u prethodna tri mjeseca, zadržavši se na najnižoj razini od ljeta 2022. godine, izračunao je europski statistički ured. Na razini EU iznosio je 3.1 posto i veći je za 0.2 postotna boda nego u prethodna tri mjeseca, pokazuju tablice.

Javna potrošnja u zoni primjene zajedničke europske valute uvećana je u drugom kvartalu, prema sezonski prilagođenim podacima, na 49.2 posto BDP-a, s 48.8 posto u prva tri mjeseca, uz povećanje rashoda za oko 25 milijardi eura. Na razini EU uvećana je s 48.5 posto na 48.9 posto BDP-a, odražavajući povećanje rashoda za oko 34 milijarde eura.

I proračunski prihod u eurozoni uvećan je u drugom tromjesečju, prema sezonski prilagođenim podacima, za oko 25 milijardi eura u odnosu na prethodna tri mjeseca. Njegov udio u BDP-u iznosio je 46.2 posto i bio je veći za 0.4 postotna boda nego u prethodna tri mjeseca.

Na razini Unije porastao je oko 22 milijarde eura, a njegov udio u BDP-u iznosio je 45.7 posto i bio je za 0.1 postotni bod veći nego u prethodnom tromjesečju.

Sedmorka s viškom

Prema sezonski prilagođenim podacima kojima je Eurostat raspolagao, najveći je proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u u drugom tromjesečju imala Poljska, od 8.1 posto.

Slijedi Rumunjska s manjkom od 7.1 posto BDP-a. Blizu su i Francuska i Slovačka, gdje je iznosio 5.5 posto, te Finska s manjkom od 5.4 posto.

Hrvatska je u drugom ovogodišnjem kvartalu bilježila manjak u visini 3.4 posto BDP-a, pokazalo je izvješće Eurostata, što znači da je probio propisani plafon od tri posto BDP-a, prvi put od proljeća pandemijske 2021. godine. U prvom tromjesečju iznosio je 1.2 posto BDP-a.

Najmanji udio manjka imaju Latvija i Švedska

Najmanji udio manjka u BDP-u bilježile su Latvija i Švedska, od 1.3 posto, te Litva, gdje je iznosio 1.4 posto. Proračunski višak bilježilo je pak sedam zemalja, a najveći je bio na Cipru, gdje je dosegnuo 4.6 posto BDP-a.

Slijede Danska i Irska, s viškom od 3.3 odnosno 3.1 posto BDP-a. Blizu su Portugal i Grčka, s viškom od 2.6 odnosno 1.3 posto, te Nizozemska i Luksemburg, gdje je višak iznosio 0.9 odnosno 0.5 posto, pokazuju tablice.

Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Italiju, prema izvješću.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.