Udruga Sjena: Saboru luksuz, a djeci s teškoćama soba ispod svakog standarda

Ilustracija: Screenshot Google maps

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju Sjena upućuje oštre kritike vladi Republike Hrvatske zbog situacije u kojoj se nalaze djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ponižavajuća nebriga

U doba kada bi solidarnost i skrb o najranjivijim članovima društva trebali biti u samom središtu političkog djelovanja, svjedočimo ponižavajućoj nebrizi i skandaloznoj raspodjeli resursa.

Zgrada bez uvjeta za rad

Djeca i osobe s invaliditetom prisiljeni su na obrazovanje i rehabilitaciju u staroj, neadekvatnoj zgradi, bez osnovnih uvjeta za kvalitetan rad i život. Bivša zgrada Crvenog križa na adresi Ulica don Petra Šimića 2, 10 140 Zagreb, premalena i neprilagođena njihovim potrebama, već treću godinu zadržava ovu ranjivu populaciju u uvjetima ispod svakog standarda. Bez dvorane za tjelesni odgoj i učionica koje bi zadovoljile njihove specifične potrebe, ova situacija jasno pokazuje koliko je država zapravo daleko od osiguravanja jednakih prilika za sve.

Moralni poraz

U isto vrijeme, Sabor Republike Hrvatske se seli u luksuznu, novoizgrađenu vojarnu od 20.000 kvadratnih metara, gdje ih očekuju umjetnine, prostrani hodnici i iznadprosječan komfor. Ova kontrastna slika luksuza za političku elitu, dok djeca s teškoćama trpe u neadekvatnim uvjetima, predstavlja moralni poraz Vlade Republike Hrvatske. Već treću godinu nadležne institucije ne pokazuju nikakvu hitnost u rješavanju problema niti volju da presele ovu djecu u prostorije koje zadovoljavaju bar minimalne standarde. Osnovni uvjeti koji bi trebali biti pravo ove djece i dalje su nedostižni.

Ovaj apsurdni raskorak između brige za djecu s teškoćama i ulaganja u udobnost saborskih zastupnika nije samo tehnički propust. To je pitanje etike i prioriteta. Kada država više brine o luksuzu onih koji donose zakone nego o dostojanstvenim uvjetima za obrazovanje i rehabilitaciju onih koji su najranjiviji, postavlja se pitanje tko su zapravo prioriteti hrvatske politike? Na djeci i osobama s invaliditetom ne smije se štedjeti, a ova situacija pokazuje duboki jaz između deklarativnih političkih obećanja i stvarnih djelovanja vlasti.

Kao građani i porezni obveznici, s pravom postavljamo pitanje: Zaslužuju li vladajući sav komfor i privilegije dok ne pokazuju ni minimalnu učinkovitost u rješavanju problema onih kojima su najpotrebniji?"

🔴 PRIOPĆENJE 🔴 Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju Sjena upućuje oštre kritike Vladi Republike Hrvatske zbog...

Objavljuje Udruga SjenaČetvrtak, 12. rujna 2024.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.