Bivšu filipinsku gradonačelnicu optužili da je kineska špijunka, uhićena je

Foto: Profimedia

Uhićena je bivša filipinska gradonačelnica koja je tjednima bila u bijegu nakon što je optužena da je kineska špijunka.

Filipinske vlasti tragale su za Alice Guo u četiri države nakon što je nestala u srpnju nakon istrage o njezinim navodnim kriminalnim aktivnostima, piše BBC. Optužena je da je štitila internetske kockarnice koje su bile paravan za centre za prevare i trgovinu ljudima u gradiću Bambanu. Ona optužbe negira.

Filipinski dužnosnici rekli su da koordiniraju s indonezijskim kolegama njezin povratak na Filipine "u najkraćem mogućem roku".

Službenici: Njezini otisci se podudaraju s otiscima kineske državljanke

Guo je rekla da je odrasla na obiteljskoj farmi s ocem Kinezom i majkom Filipinkom, ali službenici koji su istraživali moguću prevaru rekli su da se njezini otisci prstiju podudaraju s otiscima kineske državljanke Guo Hua Ping i optužili je da je špijunka koja je surađivala s kriminalnim organizacijama.

Njezin slučaj privukao je međunarodnu pozornost, a njezina sestra privedena je i ispitana. No, Kina nije komentirala optužbe. Vlasti vjeruju da je Guo prošla granične kontrole u srpnju i otputovala u Maleziju i Singapur na putu do Indonezije, gdje je jučer i uhićena.

Tijekom racije u gradu Bambanu, policija je u centru za prevare pronašla oko 700 radnika, uključujući 202 kineska državljana i 73 druga stranca, koji su bili prisiljeni predstavljati se kao online ljubavnici. Istraga je usredotočena na otkrivanje toga kako je moguće da Guo nije znala što se događa iako se centar nalazio u blizini njezinog ureda.

Raspisan je nalog za njezino uhićenje, smijenjena je s dužnosti

Ispituje se i njezino podrijetlo. Naime, relativno nepoznata u lokalnoj politici, izabrana je za gradonačelnicu u svojoj prvoj kandidaturi za javnu funkciju, što je rijetkost u područjima kojima vladaju političke obitelji. Njezini nejasni odgovori na pitanja koja se tiču njezinog podrijetla naveli su dužnosnike da je optuže da je kineska špijunka. 

Pokušala je to objasniti u TV intervjuu. Tada je rekla da je očevo izvanbračno dijete, a da je njezina majka bila njegova sluškinja i da je to razlog zašto je vodila miran život daleko od očiju javnosti.

No, nakon što se kontroverza nije smirila i nakon što se Guo odbila pojaviti na saslušanjima raspisan je nalog za njezino uhićenje. Ubrzo nakon toga tijelo protiv korupcije smijenilo ju je s dužnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.