Ukrajina jeftinim oružjem okreće rat u svoju korist: "Sklapamo ih kao IKEA"

Foto: Profimedia

Zapadna tehnologija, ali i financiranje pomažu Ukrajini u izvođenju stotina dalekometnih napada unutar Rusije. Sve to se odvija usprkos činjenici da NATO-ovi saveznici i dalje odbijaju Ukrajini dozvoliti da za napade na mete u Rusiji koristi zapadno streljivo - uglavnom zbog straha od eskalacije.

Ukrajina je pojačala svoje dalekometne udare unutar Rusije u posljednjih nekoliko mjeseci, lansirajući desetke bespilotnih letjelica istovremeno na strateške ciljeve nekoliko puta tjedno. Mete uključuju baze zračnih snaga, skladišta nafte i streljiva te zapovjedne centre.

Odlična vrijednost za novac

Ukrajinske tvrtke sada proizvode stotine naoružanih bespilotnih letjelica mjesečno, tzv. dronova kamikaza, i to za mali dio cijene koju je potrebno platiti kako bi se slična letjelica proizvela na zapadu. Iz jedne zapadne tvrtke rekli su BBC-ju da takva praksa već ima nesrazmjeran utjecaj na rusko ratno gospodarstvo uz relativno male troškove.

BBC je razgovarao s nizom aktera uključenih u takve misije. Među njima je i jedan od najvećih proizvođača ukrajinskih bespilotnih borbenih letjelica, kao i tvrtka koja je pomogla u razvoju softvera da bi Ukrajini omogućila izvođenje takvih napada.

Važno rusko skladište goriva u regiji Rostov gorjelo je danima nakon napada ukrajinskih dronova

Francisco Serra-Martins, suosnivač tvrtke Terminal Autonomy, kaže da ta strategija već stvara velike dileme za Moskvu. On vjeruje da će uz dodatna ulaganja napadi dalekometnim dronovima preokrenuti tijek rata u korist Ukrajine.

Prije osamnaest mjeseci tvrtka Terminal Autonomy nije ni postojala. Sada proizvodi više od sto dronova tipa AQ400 Scythe mjesečno, koji imaju domet od čak 750 km. Tvrtka također mjesečno proizvodi stotine bespilotnih letjelica kraćeg dometa AQ100 Bayonet, koje mogu letjeti nekoliko stotina kilometara.

"Sastavljamo ih kao IKEA"

Dronove izrađuju od drveta te ih sklapaju u bivšim tvornicama namještaja u Ukrajini. Serra-Martins, bivši inženjer australske vojske, osnovao je tvrtku s ukrajinskim suosnivačem, a podupiru ih američki financijeri. To je jedna od najmanje tri tvrtke koje sada proizvode dronove u Ukrajini u značajnim količinama.

Dron kompanije Terminal Autonomy

Serra-Martins svoje dronove opisuje kao "maltene leteći namještaj": "Sastavljamo ih kao IKEA." Potrebno je oko sat vremena za izradu trupa te pola sata za stavljanje "mozga" u njega - elektronike, motora i eksploziva.

Njihov dron Bayonet košta nekoliko tisuća dolara. Nasuprot tome, ruski projektil protuzračne obrane korišten za njegovo obaranje može koštati više od milijun dolara. No, razliku ne čine samo jeftini dronovi.

Nisu samo dronovi

Palantir, velika američka tvrtka za analizu podataka, bila je jedna od prvih zapadnih tehnoloških tvrtki koje su pomogle ukrajinskim ratnim naporima. Započeli su pružanjem softvera za poboljšanje brzine i točnosti izvođenja topničkih udara. Sada su Ukrajini dali nove alate za planiranje dalekometnih udara dronovima.

Britanski inženjeri iz Palantira napravili su s ukrajinskim kolegama program za generiranje i mapiranje najboljih načina dolaska drona do zadanih ciljeva. Palantir jasno daje do znanja da nije uključen u misije, ali je pomogao obučiti više od 1000 Ukrajinaca kako koristiti njegov softver.

Dron Terminal Autonomyja izrađen od drveta, ima domet od 750 km

Iz Palantira su pokazali novinarima BBC-ja kako to u principu funkcionira. Koristeći velike količine podataka program može mapirati rusku protuzračnu obranu, radare i elektronsko ometanje. Krajnji proizvod izgleda slično topografskoj karti.

Zaobilaženje ruske obrane

Što su konture na karti uže, to je protuzračna obrana teža. Lokacije meta je unaprijed identificirala Ukrajina koristeći komercijalne satelitske snimke i obavještajne signale. Louis Mosley iz Palantira kaže da program pomaže Ukrajini da zaobiđe ruske sustave elektroničkog ratovanja i protuzračne obrane kako bi dosegla svoj cilj.

"Razumijevanje i vizualizacija toga u prostoru doista su ključni za optimizaciju ovih misija", kaže on. Izvođenje dalekometnih napada dronovima koordiniraju ukrajinske obavještajne agencije koje rade u tajnosti, ali BBC-ju su drugi izvori ispričali neke detalje.

 

Šalju desetke dronova na jednu metu

Na jednu metu mogu se ispaliti deseci dronova - brojka ponekad doseže 60 po meti. Napadi se uglavnom izvode noću. Većina dronova će biti oborena, metu će doseći njih oko 10%, ali često je i to dovoljno.

Ukrajina je morala pronaći načine za suzbijanje ruskog elektroničkog ometanja. Dron Scythe tvrtke Terminal Autonomy koristi vizualno pozicioniranje, odnosno navigira pomoću umjetne inteligencije, bez ljudske intervencije. Palantirov softver već je mapirao najbolje rute za let.

Serra-Martins kaže da je upravljanje velikim brojem dronova ključno za nadjačavanje i iscrpljivanje ruske protuzračne obrane. Jednako je važna činjenica da su bespilotne letjelice višestruko jeftinije od projektila koji ih pokušavaju oboriti.

"Rusi ne mogu sve zaštititi"

Profesor Justin Bronk iz sigurnosno-obrambenog think-tanka Royal United Services Institute kaže da ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama dugog dometa stvaraju dileme za Moskvu. Iako Rusija ima puno sustava protuzračne obrane, ipak ne može sve zaštititi.

Profesor Bronk kaže da dalekometni udari Ukrajine pokazuju običnim Rusima da ih država ne može obraniti u potpunosti i da je Rusija ranjiva.

Ukrajinski dronovi primijećeni su više od 1000 km unutar Rusije, a dio njih je oboren iznad Moskve. No glavni fokus Ukrajine je na vojnim metama. U nekoliko posljednjih mjeseci pogođeni su deseci takvih meta, a među njima je i pet ruskih zračnih baza.

 

Bronk kaže da je gađanje ruskih zračnih baza do sada bilo jedini učinkovit način da Ukrajina odgovori na ruske tzv. klizeće bombe, koje su se pokazale izuzetno učinkovitima protiv ukrajinskih snaga. To je prisililo Rusiju da premjesti avione u udaljenije baze i smanji učestalost svojih napada. Satelitske snimke pokazuju kako su ukrajinski dronovi uspješno oštetili hangare u zračnoj bazi Marinovki.

Ukrajina očito vjeruje da bi mogla učiniti još više uz pomoć dalekometnog oružja zapadne proizvodnje. No, do sada su saveznici odbijali molbe Kijeva. Još uvijek postoji strah, posebno u Washingtonu i Berlinu, da bi to moglo još više uvući Zapad u sukob. Ali to nije spriječilo zapadne tvrtke i financijere da pomognu Ukrajini.

"Ovo što vidite sada je ništa u odnosu na ono što dolazi"

Ukrajina se još uvijek u velikoj mjeri mora oslanjati na domaće napore, uvjerena da je dovođenje rata na teritorij Rusije ključ za pobjedu.

Francisco Serra-Martins vjeruje da su zapadni proizvođači nažalost još uvijek nespremni sudjelovati u ratovima visokog intenziteta te proizvode mnogo manje oružja dugog dometa po mnogo višoj cijeni. Kaže da je ono što Ukrajina sada stvarno treba "mnogo sustava koji su - dovoljno dobri".

BBC je razgovarao s jednom ukrajinskom tvrtkom koja već razvija novu krstareću raketu, najmanje 10 puta jeftiniju od rakete Storm Shadow britanske proizvodnje. Unatoč strahovima Zapada, Ukrajina planira pojačati svoje napade na Rusiju.

"Ovo što sada vidite je ništa u usporedbi s onim što ćete vidjeti do kraja godine", tvrdi Serra-Martins.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.