Ukrajinci su razočarani ponašanjem Zapada, kaže profesor iz Kijeva

Ukrajina tvrdi da je pokrenula protuofenzivu u Harkivskoj regiji te da polako napreduje na teritoriju koji je držala Rusija. O cilju na tom području i stanju u ostalim regijama u kojima se vode borbe u razgovoru za HRT je govorio Maksim Kamenecki sa Sveučilišta za međunarodne odnose Taras Ševčenko iz Kijeva.

Kazao je kako su u Kijevu cijeli dan i noć uzbune, ali noćas je bilo manje dronova koji su napadali ukrajinski teritorij. Što se tiče opskrbe električnom energijom, kazao je kako su Rusi uništili 80 posto sustava koji proizvode električnu energiju.

"U ovom trenutku u Ukrajini ima redukcija struje", govori pa dodaje kako je izgrađen suživot s ratom.

"Osjeća se manjak ljudi u nekim poslovima, na primjer manjak vozača metroa i autobusa. Opskrba strujom, namirnicama i ostalim radi normalno", govori profesor.

Rusi napreduju u Donjecku, Ukrajinci u Harkivskoj i Kurskoj oblasti

Kamenecki naglašava da Rusi napreduju u Donjeckoj oblasti: "Napreduju jer ne štede ljude. Imaju izuzetno velik gubitak ljudi.

U Harkivskoj oblasti i u ruskoj regiji Kursku napreduju ukrajinske snage. Na pitanje smatra li da je došlo do zasićenja u Rusiji dugim i besmislenim ratom, Kamenecki je kazao kako se to još uvijek ne osjeća u Rusiji jer je propaganda jaka.

"Jedan dio Rusa zna da ovaj rat nije u redu, ali prosječni građani još ga uvijek podržavaju", kazao je pa dodao da je Ukrajini najpotrebnije da se promijene obećanja za realne stvari.

"Ukrajinci su razočarani ponašanjem zapadnih zemalja", ističe, dodajući da obustaviti sukob ne znači riješiti ga. Kako kaže, za trajno rješenje potrebne su politička suglasnost obje strane i spremnost na kompromis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.