Ukrajinski špijuni: Moskva formira burjatski bataljun

Foto: EPA

Rusija navodno okuplja bataljun vojnika iz Sjeverne Koreje kako bi pomogli u potiskivanju ukrajinskih snaga iz Kurska.

Kako je izvijestio ukrajinski portal LIGA, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojne obavještajne službe, Moskva planira popuniti svoju novu postrojbu vojnicima koje šalje Kim Jong Un. Prema istim izvorima, očekuje se da će ti vojnici sudjelovati u borbenim misijama na jugozapadu zemlje, gdje Rusija još uvijek vodi borbe s ukrajinskim snagama nakon upada koji je počeo 6. kolovoza.

Osim što svakodnevno gubi značajnu vojnu opremu u borbama s Ukrajinom, Rusija se suočava s velikim manjkom ljudstva u ratu, zbog čega je posegnula za prisilnim novačenjem i jednokratnim novčanim poticajima za vojnike koji se odluče prijaviti.

Kako bi pokušala nadoknaditi gubitke u ljudstvu, sjevernokorejski vojnici formirat će "specijalni burjatski bataljun", nazvan po Burjatima, etničkoj skupini mongolskog podrijetla koja živi u Sibiru, kao i u sjevernoj Mongoliji i Kini, tvrde ukrajinski obavještajci.

Sve više izvještaja o sjevernokorejskim trupama

Očekuje se da će bataljun brojati do 3000 sjevernokorejskih vojnika, a trenutačno se oprema lakim naoružanjem i streljivom, piše Newsweek.

Ovo potvrđuje izjave američkog tajnika za tisak Pentagona Patricka Rydera koji je u lipnju reagirao na izvještaje da bi se vojnici iz Sjeverne Koreje uskoro mogli pridružiti ruskim snagama na bojištu. "Ako se to dogodi, postat će topovsko meso", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da Rusija sve više izravno uključuje sjevernokorejske snage u rat.

 

"Vidimo sve jače savezništvo između Rusije i režima poput onog u Sjevernoj Koreji", rekao je Zelenski. "Više se ne radi samo o slanju oružja. Sada se radi o slanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacijske vojne snage", rekao je.

Ukrajinski i ruski mediji prije dva tjedna su izvijestili da je šest sjevernokorejskih vojnika poginulo na bojištu u blizini Donjecka, a južnokorejski dužnosnici navode da su daljnji transferi trupa vrlo vjerojatni s obzirom na sve jaču vojnu suradnju između ove dvije zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.