Ukrajina: Sjevernokorejski vojnici bježe s bojišta u Kursku, Rusi tragaju za njima

Foto: Profimedia

Sjevernokorejski vojnici koji su pristigli u pomoć ruskoj vojsci na terenu u Kursku već su počeli bježati s terena, dok ruska vojska traga za njima, izvještava Newsweek.

Vojnici su bili raspoređeni u ruskim oblastima Kursk i Brjansk, oko šest kilometara od granice s Ukrajinom, kada su dezertirali, izvijestili su ukrajinski izvori.

Sjeverna Koreja pomaže Rusima u Kursku nakon upada Ukrajinaca

Ruska vojska navodno traga za sjevernokorejskim vojnicima, dok zapovjednici pokušavaju prikriti dezerterstvo od svojih nadređenih.

Ovaj događaj dolazi nakon izvješća da je Moskva planirala okupiti bataljun trupa koje je poslao sjevernokorejski vođa Kim Jong-un kako bi pomogle u potiskivanju ukrajinskih snaga iz Kurska.

Ukrajinski mediji objavili su da će sjevernokorejski vojnici biti uključeni u borbene misije u jugozapadnim regijama Ukrajine, gdje se Rusija još uvijek suočava s ukrajinskim prodorima.

Prema izvorima koje je citirala LIGA, ti vojnici trebali su formirati "posebni burjatski bataljun," nazvan po mongolskoj etničkoj skupini Burjati, koja je autohtona u regiji Sibira, sjeverne Mongolije i Kine.

Pjongjang i Moskva već neko vrijeme jačaju svoje odnose, a ranije ove godine obje su zemlje obećale pružiti pomoć jedna drugoj u slučaju napada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.