Unazad godinu dana u Hrvatskoj je 5.6 posto više obrtnika računovođa

Ilustracija: Shutterstock

U Hrvatskoj je u računovodstvenoj, knjigovodstvenoj i revizijskoj djelatnosti i poreznom savjetovanju u rujnu ove godine bilo aktivno ukupno 3930 obrta, što je rast od 5.6 posto u odnosu na rujan lani, izvijestili su iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) pozivajući se na podatke Obrtnog registra Ministarstva gospodarstva.

U prvoj polovici godine, kako su naveli iz HOK-a, na specijaliziranom portalu za objavu natječaja za poslove zabilježeno je čak 21 posto više oglasa nego u istom razdoblju prošle godine kojima se traže knjigovođe, računovođe, voditelji financija.

Iz HOK-a su najavili i kako će se 25. i 26. listopada u Trakošćanu održati 2. susret računovođa HOK-a, na kojem se prema iskazanom interesu očekuje nekoliko stotina računovođa i predstavnika institucija relevantnih za obavljanje te djelatnosti.

"Računovodstvo odavno nije zanimanje, nego poziv"

"Prošle godine se kroz dinamična predavanja i okrugle stolove raspravljalo o aktualnim problemima struke, prekomjernim zakonskim izmjenama koje utječu na poslovanje računovodstvenih ureda te problematiku nedostatka radne snage i zapošljavanja u računovodstvenim uredima", kazala je predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić.

Napominje kako računovodstvo odavno nije zanimanje, nego poziv, uključuje cjeloživotnu edukaciju i cjelogodišnju posvećenost te ne čudi da raste potražnja za onima koji rade taj posao.

Ovogodišnji Susret računovođa, kako su naveli iz HOK-a, obradit će promjene koje struku očekuju u novoj godini, zapošljavanje stranaca, kao i sve važne segmente računovodstva u praksi. Na skupu će sudjelovati predstavnici Porezne uprave, financijskih i obrazovnih institucija te obrtnice i obrtnici računovođe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.