UniCredit kupio dodatne dionice Commerzbanka. Njemački guverner: Pratit ćemo što rade

Ilustracija: EPA

Njemački regulatori "pomno će pratiti" planove UniCredita za Commerzbank, izjavio je danas čelnik središnje banke Joachim Nagel, stišavajući nervozu nakon izjave izvršnog direktora talijanske banke da nakon kupnje udjela razmatraju i mogućnost preuzimanja.

Njemačka vlada objavila je u srijedu da je talijanskoj bankarskoj grupi UniCredit prodala paket od 4.49 posto dionica Commerzbanka za nešto više od 700 milijuna eura.

Prodajom nešto više od 53 milijuna dionica udio vlade u Commerzbanku smanjio se na 12 posto. Država je time zadržala poziciju najvećeg dioničara Commerzbanka, a UniCredit je zauzeo treće mjesto. Na drugom je mjestu, s udjelom od oko sedam posto, američki financijski div Blackrock, koji drži dionice preko raznih fondova.

Talijanska banka potvrdila je u priopćenju da je "stekla vlasnički udio koji je ekvivalent oko devet posto udjela u temeljnom kapitala Commerzbanka". 

"UniCredit je u ubrzanom postupku od njemačke države kupio udio od 4.49 posto u Commerzbanku za 702 milijuna eura, čime je ukupni iznos akvizicije dosegnuo oko 1.4 milijarde eura", objavili su, uz objašnjenje da je "ostatak kupljen na tržištu". Dodali su da namjeravaju zatražiti dozvolu za prekoračenje 9.9 posto kapitala Commerzbanka, "ako i kada bude potrebno".

U četvrtak je izvršni direktor UniCredita Andrea Orcel rekao u razgovoru za Bloomberg Television da razmišljaju o preuzimanju cijelog Commerzbanka.

"Razgovori o spajanju i preuzimanju ili o daljnjoj kombinaciji glavna su tema", rekao je Orcel za Bloomberg Television. "Možemo ići na više, možemo ići na manje, a možemo i kombinirati", dodao je.

"Sve su opcije na stolu", uključujući i smanjenje udjela, objasnio je šef UniCredita, prema izvješću Reutersa. 

"S obzirom na fragmentaciju tržišta, mišljenja smo da postoji prostor za povećanje dodatne vrijednosti konsolidacijom", istaknuo je Orcel, dodavši da će UniCreditov sljedeći korak biti razgovor s dionicima Commerzbanka kako bi se vidjelo "postoji li osnova za kombinaciju".

Guverner umiruje

Izvršni direktor UniCredita pribavio je udio na tržištu prije no što je od njemačke vlade kupio dionice Commerzbanka, što je razljutilo neke dužnosnike u Berlinu i nije dobro primljeno u sjedištu Commerzbanka u Frankfurtu, rekli su izvori Reutersu.

Čelnik njemačke središnje banke rekao je pak u petak u razgovoru za njemački radio da je najvažnije da se poslovni modeli banaka nadopunjavaju i da je novonastala banka konkurentna.

"I nadzorna tijela jako će pomno pratiti taj slučaj", rekao je njemački guverner, istaknuvši da je "uvjeren da će akteri (...) postupati odgovorno".

UniCreditov potez izazvao je zabrinutost u sindikalnim redovima. Sindikat uslužnog sektora Verdi, koji ima predstavnike u nadzornom odboru Commerzbanka, pozvao je vladu da se "usprotivi" mogućem preuzimanju i da više ne prodaje dionice UniCreditu.

Šef talijanske banke tvrdi pak da su o transakciji razgovarali s akterima u Njemačkoj.

"Uvijek smo vodili dijalog s regulatorima, institucijama i kolegama u Njemačkoj", rekao je Orcel. "Mislio sam da su svi relevantni dionici bili itekako svjesni što radimo. Inače to ne bismo napravili", dodao je šef UniCredita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.