Urušio se islandski ledenjak. Poginuo turist, grupa je bila u ledenoj špilji

Foto: Shutterstock

Tijekom urušavanja ledenjaka na Islandu poginuo je turist, dok je još jedna osoba teško ozlijeđena, ali nije u životnoj opasnosti. Spasioci tragaju za još dvoje nestalih turista. Hitne službe su jučer nešto prije 15 sati po lokalnom vremenu zaprimile dojavu o urušavanju ledenjaka Breidamerkurjökull. Nestali turisti su bili dio grupe od 25 ljudi koji su s vodičem posjećivali ledenu špilju, piše BBC.

"Uvjeti na terenu su jako loši. Radi se o ledenjaku, tamo je teško dostaviti opremu. Sve radimo ručno", rekao je šef lokalne policije Sveinn Kristjan Runarsson. Lokalne novinske kuće su izvijestile da u operaciji spašavanja sudjeluje 200 ljudi. Runarsson je kazao kako policija nije uspjela stupiti u kontakt s dvoje nestalih.

"Izlete vode iskusni planinski vodiči. Nesreća se uvijek može dogoditi"

"Nemamo kontakta, tako da ne znamo kakva je situacija. Dvoje koje smo pronašli ima teške ozljede", dodao je Runarsson i potvrdio da se radi o stranim turistima. "Obilasci ledenih špilja odvijaju se gotovo cijele godine. Izlete vode iskusni planinski vodiči. Nesreća se uvijek može dogoditi", kazao je. 

Policija navodi da su se turisti nalazili u klancu između ulaza u špilju kada je propao ledenjački zid. Breidamerkurjökull je takozvani ledenjački jezik koji se proteže od ledenjaka Vatnajokull do lagune Jokulsarlon. Ledenjački jezik poznat je po ledenim špiljama koje često posjećuju turisti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.