Uzbuna u bazi NATO-a u Njemačkoj, oglašen alarm Charlie. Uočeni i dronovi

Foto: EPA

U uporištu NATO-a u Geilenkirchenu, posve na zapadu Njemačke, proglašen je stupanj upozorenja na razinu "Charlie" - to je drugi najviši nivo upozorenja i velika je rijetkost: u vojnim bazama u Njemačkoj već godinama nije bilo proglašenja tog stupnja. O detaljima prijetnje se ništa ne govori, nego tek kako je to učinjeno na temelju "informacija tajnih službi" koje su ukazivale na moguću opasnost. Iz opreza su kućama poslani svi civilni službenici koji nisu nužni za rad baze, piše Deutsche Welle.

"Sigurnost naših zaposlenih je naš glavni prioritet. Posao se nastavlja po planu. Ovo nije razlog za zabrinutost i tek je mjera opreza", piše jedinica kojoj je sjedište u tom uporištu na socijalnoj mreži.

A ta jedinica je neosporno nešto osobito: u zračnoj luci NATO-a u Geilenkirchenu stacionirani su avioni AWACS (Airborne Early Warning and Control System), "nebeske oči" Saveza koje nadziru nebo i more. Također su i operativni zapovjedni centri u misijama nad zračnim snagama. NATO ima 14 preinačenih aviona tipa Boeing 707, a ima i manjih zrakoplova koji služe u tu svrhu. Određen broj ih je praktično stalno u zraku, a patroliraju i uz istočnu granicu NATO-a, dakle u blizini Rusije i Ukrajine.

No to nije prvi incident u Njemačkoj: prije otprilike tjedan dana na više lokacija Bundeswehra bilo je sumnjivih aktivnosti pa i u Geilenkirchenu. Prema informacijama iz sigurnosnih krugova, jedna osoba iz okoline zračne baze je i privedena na saslušanje, ali se sumnja nije potvrdila.

Nagađanja o bespilotnim letjelicama

Gotovo istovremeno s ovom uzbunom kod Aachena, 500 kilometra sjevernije su opažene bespilotne letjelice nad industrijskim pogonu u Brunsbüttelu. To očito nisu bile tek neke privatne letjelice u ionako strogo zabranjenom letu nad naseljenim područjem jer i ured državnog odvjetništva u Flensburgu sumnja na "aktivnosti agenata u svrhu sabotaže".

Takvih preleta je tamo bilo i prije, a i noćas su vjerojatno prelijetali nad pogonom kemijske i naftne kompanije ChemCoast Park Brunsbuttel.

Na pitanje novinara postaje NDR državno odvjetništvo tek je potvrdilo "pokretanje istrage" zbog sumnje u špijunažu ili moguću sabotažu. Njemački mediji nagađaju kako se radi o ruskim bespilotnim letjelicama tipa Orlan-10, ali nema potvrde tih navoda. Ta letjelica ima domet od oko 600 kilometara i dostiže brzinu od stotinjak kilometara na sat - portal lista Spiegel citira svjedoke koji tvrde kako je letjelica doista bila neobično brza. A domet svjedoči i da su mogle poletjeti i s nekog od brodova na pučini.

U istrazi sudjeluju ne samo pokrajinski službenici nego i savezna policija - sigurnost objekata je u njihovoj nadležnosti, a i njemačke oružane snage prate zbivanja i na nebu nad Njemačkom, iako postoje tek veoma ograničena sredstva za ometanje takvih letjelica.

Henrik Schilling s Instituta za sigurnosnu politiku Sveučilišta u Kielu izjavio je za NDR kako i to pokazuje ranjivost kritične infrastrukture: "Ne samo u smislu fizičkog napada nego i špijunaže i demonstracije kako je lako dospjeti na nebo tuđeg teritorija." No isto tako nije posve jasno što je to u Brunsbüttelu toliko bilo zanimljivo: tamo je industrijski park s kemijskom tvornicom, ali i novi terminal ukapljenog plina i sada već ugašena nuklearna elektrana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.