Venezuela naredila uhićenje Madurovog protukandidata. Reagirali SAD i EU

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i devet latinoameričkih zemalja odbacile su danas nalog za uhićenjem Edmunda Gonzaleza Urrutije, venezuelskog oporbenog kandidata koji tvrdi da je pobijedio na predsjedničkim izborima, na kojima je pobjednikom proglašen dosadašnji predsjednik Nicolas Maduro.

Na zahtjev tužiteljstva, sud nadležan za pitanja terorizma izdao je nalog za uhićenje tog 75-godišnjeg diplomata u sklopu istrage za "nepoštivanje zakona", "zavjeru", "uzurpaciju funkcija" i "sabotažu". Gonzalez Urrutia nije viđen u javnosti od 30. srpnja, dok se na oporbenim skupovima pojavljuje čelnica opozicije Maria Corina Machado, čije se boravište drži u tajnosti.

Oporbeni se kandidat nije odazvao trima pozivima suda na saslušanje o oporbenoj internetskoj stranici prema kojoj je on pobjednik izbora. Na društvenim mrežama pravdao se nedostatkom "neovisnosti" pravosuđa i "političkim tužiteljstvom" zemlje.

Velik dio svijeta ne priznaje reizbor Madura

Velik dio međunarodne zajednice, predvođen Sjedinjenim Državama, ne priznaje reizbor kandidata Madura i odbacuje nalog za uhićenje, izdan jučer. Sjedinjene Države "pridružuju se nekolicini međunarodnih partnera u osudi neopravdanog naloga za uhićenje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

"Ovo je još jedan primjer Madurovih pokušaja da silom zadrži vlast i odbije priznati da je Gonzalez osvojio većinu glasova", dodao je John Kirby u ime Vijeća za nacionalnu sigurnost. Šef europske diplomacije Josep Borrell također je "kategorički" odbacio nalog za uhićenje i pozvao "venezuelske vlasti da poštuju njegovu slobodu, integritet i ljudska prava".

Isto tako, devet je latinoameričkih zemalja, Argentina, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj, Peru, Dominikanska Republika i Urugvaj, reklo da odbacuje nalog za uhićenje "nedvosmisleno i apsolutno", prema zajedničkoj izjavi.

Ovih devet zemalja uhidbeni nalog smatraju "novim pokušajem ušutkavanja Gonzaleza, ignoriranja volje venezuelanskog naroda i uvođenja političkog progona".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.