Eksplozija kod zračne luke u Pakistanu, dvoje mrtvih. Militanti: Ciljali smo Kineze

Screenshot: X

Dvije osobe su poginule, a najmanje osam ih je ozlijeđeno nakon eksplozije u blizini velike zračne luke u Pakistanu, rekli su dužnosnici.

Policija i pokrajinska vlada priopćile su da je jučer cisterna eksplodirala ispred zračne luke Karachi, najveće u Pakistanu. Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Zia UI Hassan rekao je lokalnoj televizijskoj postaji Geo News da se radilo o napadu usmjerenom na strane državljane.

Odgovornost za napad preuzela pakistanska separatistička skupina: "Ciljali smo kineske državljane"

Pakistanska separatistička militantna skupina Baloch Liberation Army (BLA) preuzela je odgovornost za eksploziju, prema novinskoj agenciji Reuters.

Skupina je rekla da su ciljali kineske državljane i da je izvedena pomoću improvizirane eksplozivne naprave u vozilu. 

"Vrlo jaka eksplozija, tresle se zgrade zračne luke"

Rahat Hussain,zaposlen u odjelu za civilno zrakoplovstvo, rekao je da je eksplozija bila toliko jaka da je potresla zgrade zračne luke.

Zamjenik glavnog inspektora policije u Karachiju za Istok Azfar Mahesar rekao je novinarima da se činilo kao da je riječ o eksploziji naftnog tankera i rekao da među ozlijeđenima ima policajaca.

"Utvrđujemo prirodu i razloge eksplozije. Potrebno je vrijeme", rekao je.

Zašto BLA cilja kineske državljane u Pakistanu?

BLA traži neovisnost za pokrajinu Balochistan, koja se nalazi na jugozapadu Pakistana, a graniči s Afganistanom i Iranom. U kolovozu je skupina pokrenula koordinirane napade u pokrajini u kojima je ubijeno više od 70 ljudi.

BLA posebno cilja na kineske interese, budući da su tisuće radnika u Pakistanu, od kojih su mnogi uključeni u više milijardi dolara vrijednu pekinšku inicijativu Pojas i put koja povezuje južnu i središnju Aziju s kineskim glavnim gradom.

U prošlosti je skupina optuživala Peking da pomaže Islamabadu u iskorištavanju pokrajine Balochistan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.