VIDEO Kina objavila nove snimke svog strateškog nuklearnog bombardera

Foto: PLA, Weibo

Kineska vojska objavila je nove fotografije strateškog bombardera H-6 koji provodi vježbu u Zapovjedništvu istočnog vojnog okruga.

"Zapovjednik je izdao naredbu za let, a više tipova borbenih zrakoplova pojurilo je u ciljni zračni prostor jedan za drugim kako bi izvršili misije bombardiranja tla", objavila je Narodna oslobodilačka vojska (PLA) na platformi društvenih Weibo 1. ožujka. 

"Nedavno je zrakoplovna divizija Zapovjedništva zračnih snaga Istočnog vojnog okruga organizirala letačku obuku na više zračnih luka, više tipova zrakoplova i više subjekata", dodali su.

Moderne iteracije H-6, koje čine H-6K, H-6J i nedavno istaknuti H-6N, najvažniji su kineski strateški bombarderi, piše Newsweek. Poznato je da H-6K i H-6N nose više vrsta bombi, dok H-6J djeluje kao avion za nadzor, napisao je Rick Joe, stručnjak za kinesku vojsku u The Diplomatu, stručnoj publikaciji o azijskoj politici. Poznato je da bombarder H-6K ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Bombarderi su aktivno sudjelovali u operacijama koje okružuju Tajvan, približavali se zračnom prostoru blizu Japana i patrolirali spornim vodama Južnog kineskog mora. Godine 2021. bombarder H-6K viđen je u Xinjiangu, u blizini graničnog područja s Indijom.

"Posljednjih godina NR Kina je stavila na raspolaganje veći broj H-6K, modernizirane varijante H-6 koja integrira otporno oružje i ima učinkovitije turboventilatorske motore za produženi domet. H-6K može nositi šest krstarećih raketa za napad", navodi se u godišnjem izvješću ministarstva obrane SAD-a o Kini za 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.