VIDEO Potop u Sloveniji, u Kopru evakuirana djeca iz vrtića, kolaps u prometu

Foto: Screenshot Facebook/Neurje.si

Snažna promjena vremena zahvatila je i Sloveniju. Najviše problema u toj zemlji padaline su prouzročile u Slovenskoj Istri, no zahvatile su cijelu zemlju. 

Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je narančasto upozorenje za cijelu državu, koje vrijedi do petka ujutro. S obzirom na to da se mogu pogoršati i hidrološke prilike, Civilna zaštita je u pripravnosti.

Palo jako puno kiše, ulice poplavile

Ujutro i prijepodne oluje s jačim pljuskovima pojavile su se uglavnom u zapadnoj i južnoj Sloveniji. Nad slovenskim dijelom Istre uspostavio se padalinski pojas koji se obnavljao.

Ukupno je najviše padalina palo na jugozapadu zemlje, uz obalu više od 100 mm. Drugdje uglavnom između 20 i 60 mm, objavili su s Arsa. Kako navodi prognostičar portala 24ur, u slovenskom dijelu Istre u samo nekoliko sati palo je više kiše nego tijekom cijelog ljeta. Na nekim mjestima izmjereno je čak 150 litara kiše po četvornom metru.

Pojavila se i snimka iz Škoflja na zapadu Slovenije, gdje su ulice potpuno poplavile.

 

U Kopru evakuirana djeca iz vrtića

U naselju Šalara u Kopru razina oborinskih voda sve više raste i prijeti poplavom većine kuća. Kako voda već prelazi pragove, započele su prve evakuacije, ali nedostaje vreća za zaštitu od poplava, izvještava naš novinar. U području Kopra zabilježeno je više od stotinu vatrogasnih intervencija, a stanje je vrlo ozbiljno, javljaju Slovenske novice. 

S obale stižu izvještaji o poplavama i brojnim vatrogasnim intervencijama na terenu, a posebnu prijetnju predstavlja rijeka Badaševica, dok je u Šalari situacija kritična. Zbog jakih pljuskova voda je na nekim mjestima već poplavila ceste, a promet u Kopru i okolici je ozbiljno otežan. Vozače se upozorava da budu posebno oprezni zbog otvorenih šahtova na poplavljenim cestama.

Prema riječima voditelja Međuopćinske službe za zaštitu, spašavanje i zaštitu okoliša sa sjedištem u Kopru Igora Rakara padaline su se oko 14 sati na području Kopra i cijele Slovenske Istre malo smirile, ali vodostaji rijeka i potoka još uvijek nisu počeli opadati. "Trenutačno je najkritičnije u Šalari, a vrlo visok je i nivo Badaševice, koja seže do vrha nasipa, pa više nema rezerve", izjavio je za STA.

Najveći strah izaziva mogućnost daljnjih padalina, jer plima i dalje ostaje visoka, zbog čega voda iz rijeke ne može brzo otjecati u more.

Zbog naraslog potoka koji je prijetio prelijevanjem, iz vrtića Šalara su tijekom prijepodneva pozvali roditelje da dođu po djecu, izvijestila je TV Slovenija. Rano ujutro situacija je bila kritična i u vrtiću u Bertokima, do kojeg roditelji nisu mogli doći. Ulaz je bio poplavljen, pa su pozvali vatrogasce, koji su uz pomoć komunalne službe očistili šahtove kako bi voda mogla otjecati, izjavila je jedna od odgajateljica za televiziju.

Grad Koper je zbog obilne kiše i poplavljenog parkirališta kod tržnice omogućio besplatno parkiranje u parkirnim kućama Belveder i Sonce, koje će biti dostupne do sutra do 8 sati, objavljeno je na gradskoj web-stranici. Dodali su da vozači trebaju uzeti parkirnu kartu, ali će se rampe automatski podići prilikom izlaska. Vozači su također upozoreni da što prije uklone vozila s poplavljenih površina.

Problemi u prometu, vozače se poziva da izbjegavaju put na obalu

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu vožnje i sigurnosni razmak. Ako nije nužno, vozačima se preporučuje da izbjegavaju putovanje prema Obali zbog pogoršanih uvjeta, izvijestio je prometno-informacijski centar.

Na autocesti prema Ljubljani iz pravca Kopra nastaju zastoji koji produžuju put za sat i pol. Između Postojne i Ljubljane kašnjenja su duža od 30 minuta, izvještava prometno-informacijski centar.

Zbog poplava i zastoja povremeno zatvaraju tunel Markovec prema Kopru. Na brzoj cesti između Izole i Škofija promet je ozbiljno otežan zbog poplavljenih dijelova ceste.

Zbog poplava je promet otežan ili zatvoren na cestama Obrov–Kozina u Kozini, Koper–Dragonja, Bertoki–Koper i Bertoki–Sveti Anton. Vozačima se preporučuje da izbjegavaju putovanje prema Obali ako nije apsolutno nužno.

Na Kozini su, prema izvještaju Primorskih novica, već ujutro zatvorili glavnu cestu između Kozine i kasina Admiral jer je voda poplavila novo kružno raskrižje i okolno područje između trgovina Tuš i Eurospin. Stvorila se kilometarska kolona. 

Prijete bujice u još dijelova Slovenije

Trenutno kiši u većem dijelu Slovenije, a hladna fronta već je stigla do sjeveroistoka. Zapuhali su vjetrovi sjevernog smjera. Obilne padaline nastavit će se i poslijepodne. Tijekom dana, uz oluje s jakim pljuskovima, brzo će rasti bujični vodotoci i manje rijeke u većem dijelu Slovenije.

Moguće su poplave bujičnih vodotoka i manjih rijeka, osobito u Vipavskoj dolini, na području Idrijsko-Cerkljanskog i Škofjeloškog hribovja te u Gorenjskoj, u prijepodnevnim satima i tijekom dana također u središnjoj i sjevernoj Sloveniji.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan izdao je zapovijed o pripravnosti za područja sjevernog Primorja, Gorenjske, Notranjske, središnje Slovenije, Koruške i zapadnog dijela Štajerske.

Hidrolog s Arsa Andrej Golob poziva stanovništvo na pripravnost i oprez.

U unutrašnjosti zemlje prolazno će zapuhati pojačan vjetar sjevernog smjera, koji će u nizinama dosezati brzine oko 70 km/h. Na Primorju će zapuhati bura, s udarima do 100 km/h. Nosan također predviđa da će planine prekriti snijeg. Na Vršiču su već pale prve pahulje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.