VIDEO Znanstvenici gljivama dali robotsko tijelo i pustili ih da rade što žele

Foto: Cornell

Za sada ne znamo o čemu "maštaju" gljive kada trepere njihove goleme mreže micelija i pulsiraju elektrokemijskim reakcijama koje nalikuju moždanim stanicama. Kako bi odgovorili na pitanje što bi učinila ova mreža impulsa kada bi joj se dalo malo više slobode, međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Cornell u SAD-u i Sveučilišta Firenca u Italiji podarili su jestivim gljivama Pleurotus eryngii robotsko tijelo. 

Naime, uspjeli su dokazati kroz niz eksperimenata da je moguće iskoristiti elektrofiziološku aktivnost gljiva za prevođenje okolišnih signala u naredbe koje bi se mogle koristiti za pokretanje mehaničkog uređaja. "Uzgojili smo micelij u elektronici robota i tako omogućili biohibridnom stroju da osjeti i reagira na okoliš", rekao je stručnjak za materijale Rob Shepherd s Cornella. 

Gljive su savršene za kibernetičku tehnologiju

Kraljevstvo gljiva je zapravo savršeno za kibernetičku tehnologiju. Gljive se lako uzgajaju, preživljavaju u teškim uvjetima, a mreže finih gljivičnih niti (miceliji) reagiraju na promjene u okolini. Brojne vrste gljiva čak "pucketaju" transmembranskom aktivnošću koja nalikuje ljudskim neuralnim reakcijama, piše Science Alert

Znanstvenici su primijenili algoritme temeljene na izvanstaničnoj elektrofiziologiji micelija P. eryngii i iskoristili skokove u aktivnostima potaknutim podražajem, u ovom slučaju UV svjetlom, za mehaničke odgovore kod dvije različite vrste mobilnih uređaja.  

"Povezali smo se sa stranim živim sustavom"

Odnosno, da pojednostavimo, koristili su signale gljiva kako bi upravljali robotom s pet krakova i malenim robotskim vozilom na četiri kotača. "Ovdje se nije radilo samo o upravljanju robotom. Povezali smo se sa stranim živim sustavom", rekao je biorobotičar Anand Mishra iz Cornella. 

"Uspjeli smo vidjeti njihove signale. Kada vidite signal, možete razumjeti što se događa. Možda signal dolazi zbog neke vrste stresa. Dakle, vidite fizički odgovor, odnosno roboti vizualiziraju signal", dodao je. 

Mada gljiva-robot izgleda pomalo nezgrapno i izgleda kao da samo skakuće unaokolo, ovaj sustav bi se u budućnosti mogao koristiti za precizno određivanje količina hranjivih tvari ili pesticida koji se dodaju u tlo. Dodatno, možda bi nam mogao, uz daljnji razvoj, otkriti nešto više o unutarnjem životu svijeta gljiva.

Istraživanje naziva Sensorimotor control of robots mediated by electrophysiological measurements of fungal mycelia objavljeno je u časopisu Science Robotics. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.