Više od 40 posto japanskih firmi odbija AI

Ilustracija: Shutterstock

Više od 40 posto japanskih tvrtki ne planira u poslovanje uvesti umjetnu inteligenciju (AI), pokazalo je danas istraživanje Reutersa, zrcaleći suzdržano usvajanje nove tehnologije u trećem svjetskom gospodarstvu.

Istraživanje je za Reuters provela tvrtka Nikkei Research i postavila niz pitanja 506 japanskih tvrtki. Odgovorila je približno polovina njih, pod uvjetom da se ne navedu njihova imena.

Manje od četvrtina je već uvela AI

Oko 24 posto ispitanika reklo je da su već uveli umjetnu inteligenciju u poslovanje, a 35 posto da to planiraju učiniti.

Preostalih 41 posto ne planira uvesti tu tehnologiju, što pokazuje različite stupnjeve usvajanja tehnoloških inovacija u korporativnom Japanu, zaključuje Reuters. Anketa je provedena u razdoblju od 3. do 12. srpnja.

Upitani koje ciljeve žele ostvariti upotrebom umjetne inteligencije, uz ponuđenu mogućnost više odgovora, 60 posto ispitanika reklo je da pokušavaju riješiti problem manjka radnika. Njih 53 posto navelo je da želi smanjiti troškove rada. Oko 36 posto ispitanika želi pak ubrzati istraživanje i razvoj.

Među preprekama za uvođenje AI-ja u poslovanje, menadžer u jednoj prijevozničkoj tvrtki naveo je "zabrinutost među zaposlenicima zbog mogućeg smanjenja broja zaposlenih".

Ostale prepreke uključuju nedostatak tehnološkog znanja, značajne kapitalne izdatke i upitnu pouzdanost, pokazalo je istraživanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.