Vjekoslav Prebeg osuđen na 23 godine zatvora u Rusiji

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvat Vjekoslav Prebeg osuđen je u Rusiji na 23 godine zatvora. Naime, sud u Rostovu na Donu osudio je jučer petoricu stranih državljana u odsutnosti na zatvorske kazne u rasponu od 3.5 do 23 godine zatvora. Među njima i Prebega.

 

Prebeg je osuđen za pokušaj promjene ustavnog poretka Rusije i sudjelovanje u ratu kao plaćenik. Jednake kazne dobili su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson.

Inače, riječ je o dvije godine dužoj kazni nego što je tražilo tamošnje državno odvjetništvo, a sudilo mu se u odsutnosti jer je, podsjetimo, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u rujnu 2022. godine i prebačen u Hrvatsku.

Druga dvojica britanskih državljana, Andrew Hill i Dylan Healy, osuđeni su za sudjelovanje u ratu kao plaćenici i sudioništvo u novačenju plaćenika. Hillu je izrečena četverogodišnja kazna, dok je Healy osuđen na tri godine i šest mjeseci.

U Kijev otišao u prosincu 2019. godine, u svibnju 2020. godine se prijavio u vojsku

Podsjetimo, vojnik po zanimanju, Prebeg je ranije ispričao za Reuters da je otišao u Kijev u prosincu 2019. godine jer je želio pomoći Ukrajini u njezinom istočnom ratu protiv proruskih separatista, a u svibnju 2020. prijavio se u ukrajinsku vojsku.

Njegov bataljun bio je na prvoj crti napada kada je ruska invazija započela 24. veljače. Brojčano nadjačani, bili su prisiljeni na povlačenje. Mjesec dana kasnije, tijekom borbi u blizini južnog grada Mariupolja, zarobili su ga ruski vojnici, koji su ga odveli u stožer svoje jedinice u napuštenoj vojarni.

"Kad sam stigao ondje, izveli su me iz auta; glava mi je bila pokrivena nekakvom vrećom. Odmah sam dobio udarac u glavu, slomljen mi je nos i počelo je brutalno ispitivanje", rekao je Prebeg za Reuters.

"Govorili su: Hajdemo ga ubiti pa ćemo reći da je pokušao pobjeći"

Reutersu je ispričao da je tamošnje nasilno postupanje prestalo kada je intervenirao zapovjednik jedinice. Prebegu je rekao da mu je dopušteno da se istušira i dao mu je hranu i nešto toplo za piće.

"Proveo sam noć u garaži s drugim ratnim zarobljenicima svezanih očiju prije nego što su me prebacili u istočnu regiju Donjecka. Stražari su stalno potezali oružje na mene, stavljali su nož na razne dijelove mojeg tijela. To su radili jer sam bio stranac i cijelo vrijeme su govorili: 'Ti si plaćenik.' Govorili su: 'Hajdemo ga baciti i ubiti pa ćemo reći da je pokušao pobjeći.' U jednom trenutku su me toliko pretukli da sam izgubio svijest", ispričao je Prebeg za Reuters.

Rusija negira torturu

Rusija negira torturu ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar Prebegovih tvrdnji o maltretiranju ruskih vojnika.

Nakon što mu je rečeno da će u zatvoru morati provesti više od tri godine, Prebeg je pušten nakon pet mjeseci u razmjeni zatvorenika zajedno s još gotovo 300 drugih, među kojima je bilo i nekoliko stranaca. Tada je rekao da se neće vraćati u Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.