Alfasud Sprint se opet proizvodi, ali uz drastične novosti

Foto: Alma Mecanica

KULTNI Alfin model se vraća u proizvodnju.

Alfasud Sprint je predstavljen 1976. godine kao sportska trovratna izvedba južnjačke Alfe – modela Alfasud. Prethodnik modela 33 ima posebno mjesto u povijesti, baš kao i Sprint inačica koja i danas izgleda atraktivno. Sada se zahvaljujući portugalskoj tvrtki Alma Mecanica model vratio u proizvodnju.

U pitanju je klasični restomod prepoznatljivog izgleda, ali unaprijeđene mehanike i estetike. Ima i novo ime - Alma Sprint. Radi se o limitiranoj seriji od svega 20 primjeraka, koja će biti ponuđena automobilskim entuzijastima i zaljubljenicima u slavnu talijansku marku.

Automobil je uzor pronalazio u prototipu relijaškog bolida Grupe B, koji je Autodelta razvio, Sprint 6c sa središnje postavljenim motorom i proširenjima. Bilo je to 1982. godine, a 32 godine kasnije dolazi Sprint s unaprijeđenom estetikom, modernijim Hella svjetlima i proširenjima blatobrana.

U kabini prevladava Alcantara, dok je ergonomija popravljena novim položajem sjedala i upravljača. Ugrađeni su novi pojasevi u 4 točke vezanja te Bluetooth zvučnik.

Ispod poklopca nije V6 Busso kao na prototipu, već je ugrađen klasičan boxer motor. Temeljito je modificiran, a radna zapremina je povećana na 1.8 litara. Razvija 160 KS, što je više no dovoljno za automobil težak odličnih 880 kg. Mjenjač je pet-stupanjski ručni, a pogon prednji s Torsen diferencijalom s ograničenim proklizavanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.