Kada vlasnik vozila mora plaćati HRT pristojbu?

Foto: Index.hr

ZAKON precizno definira tko je od vlasnika vozila obavezan plaćati HRT pretplatu. 

Kad pročitate Zakon o Hrvatskoj televiziji, postaje jasno kako je pisan tako da obuhvati što veći dio odraslog stanovništva. 
Ako u vozilu imate audiosustav, automatski postajete kandidat za plaćanje pretplate. Preostaje još samo jedan preduvjet, a to je da ne plaćate mjesečnu pristojbu i da niste član kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu. U tom slučaju dužni ste plaćati pristojbu za prijamnik u motornom vozilu koje je registrirano na vaše ime. 

I to nije sve, jer isti zakon kaže da se za plaćanje pristojbe morate sami prijaviti. 

Članak 34. prije spomenutog Zakona kaže:

Osoba koja ima u vlasništvu ili posjedu prijamnik, a nije član kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu u skladu s ovim Zakonom, obvezna je HRT-u prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom, a promjenu adrese, mjesta stanovanja ili sjedišta najkasnije u roku od 15 dana od dana promjene.

Poznato je da su prije svi kupci vozila na leasing automatski plaćali pristojbu za prijamnik. Kako naglašava HAK Revija, do odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske postojala je zakonska obveza vašeg leasing društva da vas prijavi Hrvatskoj radioteleviziji. Ustavni sud RH 16. listopada 2018. ukinuo je Zakon o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji ("Narodne novine" broj 46/17. i 73/17.) u kojem je uz niz ostalih bila i odredba: "Tijela državne uprave i pravne osobe s javnim ovlastima koji vode zbirke osobnih podataka i druge registre te leasing-društva dužni su bez naknade davati informacije HRT-u u svrhu naplate mjesečne pristojbe.“

Nadalje, pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik osim ako zakonom nije drugačije određeno. Izuzetak je ako se uređaji za prijam radijskog ili audiovizualnog programa služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa, kaže članak 36.

Iznimka su i ugostitelji, koji plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu.

Postoji i prekršajna odredba definirana člancima 46 i 47 Zakona o HRT-u. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba, a kaznom od 5000 kn pravna osoba, koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom. Dodatno, novčanom kaznom u iznosu od 2000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.