Na YouTubeu objavljen video o novom sustavu cestarina: Što očekuje vozače?

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Na YouTube kanalu Na hrvatskim cestama objavljen je informativni video koji pruža informacije o novom sustavu naplate cestarina, koji će biti implementiran u Hrvatskoj. 

Video u trajanju nešto dužem od 12 minuta detaljno obrađuje ključne aspekte novog sustava kroz nekoliko segmenata. U uvodnom dijelu objašnjavaju se nedostaci trenutačnog sustava naplate cestarina, nakon čega se predstavlja novi sustav koji će biti uveden. 

Posebna pažnja posvećena je opisu funkcioniranja novog sustava, uključujući brze trake za registraciju, naplatne točke i mobilne jedinice za naplatu. Također, video spominje izvođače koji će sudjelovati u projektu te očekivane rokove za puštanje sustava u upotrebu. Usto, razmatraju se i načini za smanjenje gužvi na naplatnim mjestima.

Plaćanje cestarine će se obavljati ili korištenjem ENC-a ili očitavanjem registarske oznake vozila, a naplatne kućice za dvije bi godine trebale otići u povijest.

Novi sustav, naime, koristi dvije tehnologije: DSRC (radijska komunikacija) za ENC korisnike te ALPR (prepoznavanje registarskih oznaka) za laka vozila. Sustav s ENC-om će biti obvezan za vozila teža od 3.5 tona, a za sva druga vozila bit će dostupan odabir između DSRC i ALPR tehnologije.

Predviđeno je postavljanje 208 naplatnih portala i 140 staza za brzu registraciju, što će omogućiti slobodan prolaz bez zaustavljanja, skratiti vrijeme putovanja i smanjiti emisiju štetnih plinova, najavljuju iz HAC-a. Ono što se ne mijenja jest da će se autoceste i dalje plaćati po prijeđenim kilometrima. 

Kako se registrirati

HAC je objavio i kako će se sve obavljati registracija: 

  • putem nove javne web-stranice (korisnik unosi registracijsku oznaku vozila i podatak o bankovnoj kartici koja će biti korištena za podmirivanje troškova)
  • putem mobilne aplikacije 
  • registracijom u prodajnim uredima Hrvatskih autocesta d.o.o. i koncesionara 
  • neposredno na ulasku u autocestu na jednoj od namjenskih staza za brzu registraciju (vozilo treba ući u registracijsku stazu, kratko se zaustaviti kako bi sustav automatski prepoznao registracijsku oznaku vozila i kako bi korisnik sam unio podatke o bankovnoj kartici)
  • kod nekog od prodajnih partnera (benzinske postaje, postaje za tehnički pregled itd.)
  • kupnjom ENC uređaja (putem javne web-stranice i s dostavom na željenu adresu, u prodajnim uredima Hrvatskih autocesta d.o.o. i koncesionara ili odlaskom kod nekog od prodajnih partnera).

Postojeći ENC korisnici morat će samo povezati ENC uređaj s registarskom oznakom vozila. Teška vozila za koje je ENC obavezan također će morati uređaj povezati s registarskom oznakom vozila. 

Iz HAC-a napominju i kako će stranci, odnosno turisti jednostavno i brzo moći obaviti registraciju putem većeg broja različitih kanala prodaje, a ENC će se moći kupiti preko web-portala. "Očekuje se uglavnom korištenje putem anonimne registracije (potrebna registarska oznaka i kreditna kartica)", dodaju. 

Kako će se obavljati kontrole

Kontrole naplate cestarine obavljat će mobilne jedinice, odnosno posebno opremljena vozila koja su u direktnoj komunikaciji s nadzornim centrima te nadzorni centri za praćenje korištenja autocesta i rješavanje spornih transakcija.

Mobilne jedinice će se sastojati od 60 vozila HAC-a, 9 vozila BINA-Istre i 5 vozila Autoceste Zagreb - Macelj. 

U HAC-u očekuju da će novi sustav smanjiti operativne troškove, povećati udobnost putovanja te omogućiti fleksibilnost plaćanja. Sustav će, dodaju, biti u potpunosti interoperabilan s postojećim europskim sustavima naplate cestarina, što za vozače teških vozila znači da će s jednim uređajem na teškom vozilu moći koristiti autoceste diljem Europe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.