Novo istraživanje: Svjetska prodaja električnih vozila i plug-in hibrida jako porasla

Foto: EPA

Svjetska prodaja potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila snažno je porasla u rujnu, uz dvoznamenkasti skok u Kini i skroman rast u Europi i Sjevernoj Americi, objavila je tvrtka za istraživanje tržišta Rho Motion.

U rujnu je u svijetu prodano ukupno 1.69 milijuna električnih vozila, uključujući potpuno električna i plug-in hibridna vozila, za 30.5 posto više nego lani, pokazali su podaci Rho Motiona. Prodaja u Kini poskočila je 47.9 posto, na 1.12 milijuna vozila, nadmašivši rekord iz kolovoza. Od početka godine uvećana je za 22 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U SAD-u i Kanadi prodano je u rujnu samo 150 tisuća električnih vozila, za 4.3 posto više nego lani. U istom postotku porasla je i prodaja i Europi, približivši se razini od oko 300 tisuća vozila, i to zahvaljujući 24-postotnom skoku u Ujedinjenom Kraljevstvu i boljim rezultatima u Italiji, Njemačkoj i Danskoj, rekao je glavni analitičar za električna vozila u Rho Motionu Charles Lester.

Europa bilježi pad

Rast prodaje na njemačkom tržištu od sedam posto u odnosu na prošlogodišnji rujan "definitivno je dobra vijest", smatra Lester, dodavši da će ciljevi Bruxellesa o smanjenju emisija ugljika u idućoj godini testirati tržište EU.

Kada se uzme u obzir razdoblje od početka godine, europsko tržište ponovo je bilježilo pad, uz različite rezultate od zemlje do zemlje, ističu u Rho Motionu. Tako je najveće europsko tržište, ono Njemačke, bilježilo značajan pad u razdoblju od siječnja do kolovoza, dok je ono britansko odigralo važnu ulogu u rastu europskog tržišta u cjelini. 

U idućoj godini prodaja električnih vozila u Europi trebala bi dosegnuti brojku od 3.78 milijuna i od 9.78 milijuna u 2030., što je za 24 odnosno za 19 posto manje no što se do sada očekivalo, rekao je za Reuters voditelj istraživanja automobilske industrije William Roberts.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.