Njemački ministar oštro protiv odluke EU: Ovo je tiha smrt. Zašto se svi sad čude?

Foto: EPA, Shutterstock

Bivši savezni ministar gospodarstva Sigmar Gabriel (SPD) oštro je kritizirao zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u EU, koja stupa na snagu 2035. godine. 

"Dok sam bio u saveznoj vladi, uvijek sam upozoravao na na postavljanje brzog datuma ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem i zbog toga sam bio žestoko kritiziran", rekao je Gabriel za Handelsblatt. 

Kazao je kako "nikad nije razumio zašto mi Nijemci tako olako uništavamo jedan od najvažnijih stupova naše ekonomije i našeg blagostanja". Dodao je da niti jedna druga zemlja na svijetu ne bi učinila nešto slično.

Gabriel je posebno zabrinut za dobavljače u automobilskoj industriji. "To je tiha smrt. Gdje je vrisak?", pita se i dodaje: "Čudno je da su sada političari iznenađeni što se deseci tisuća radnih mjesta ukidaju u industriji dobavljača. Jer sve je to bilo predvidljivo".

"Ukidanje motora s unutarnjim izgaranjem, koje će stupiti na snagu 2035. godine, posebno je upitno jer novi dizelski motor tijekom svog životnog vijeka ne odstupa puno po utjecaju na okoliš od električnih automobila", rekao je Gabriel za Handelsblatt.

Većina znanstvenika i proizvođača automobila procjenjuje ekološki utjecaj električnih automobila drugačije nego Gabriel. Volkswagen je 2019. objavio da električni Golf tijekom svog životnog vijeka proizvodi znatno manje CO2 nego dizelski Golf. Savezni ured za zaštitu okoliša i Udruženje njemačkih inženjera došli su do sličnih zaključaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.