Ovi su auti najtraženiji na tržištu rabljenih u Hrvatskoj

Foto: Audi, VW, Škoda

HRVATI su i dalje najskloniji automobilskim markama vezanim uz njemački koncern. 
Trendovi s tržišta novih automobila više-manje vrijede i na tržištu rabljenih automobila. Naklonost njemačkim markama je ovdje još i vidljivija, a posebno ako govorimo o premiumu. U novom krugu istraživanja tržišta, koji provodi tvrtka carVertical, među najpopularnijima su rabljeni modeli iz grupacije Volkswagen, i to Volkswagena, Audija i Škode.

VW Golf je i dalje najtraženija roba

Na tržištu novih automobila Golf već nekoliko godina gubi korak s najpopularnijima, ali na tržištu rabljenih i dalje izaziva velik interes.

Tako su hrvatski vozači na platformi carVerticala u prvoj polovici godine najviše pretraživali upravo povijest VW Golfa, i to 6.7% od svih provjerenih vozila na platformi. Slijede Audi A4 (4.1%), Škoda Octavia (3.4%), Volkswagen Passat (3.2%) i Renault Megane (2.8%). 

Golf i A4 bili su najpopularniji i u 2023. godini, dok su Opel Astra, Ford Focus i Renault Clio sada ispali iz vrha ljestvice najpretraživanijih modela. Zanimljivo je da u samom vrhu nema SUV vozila i crossovera, koji su očito najzanimljiviji kupcima novih automobila, ali ne i na tržištu rabljenih.

"Njemačka vozila kao što su Audi, BMW i Volkswagen popularna su među kupcima jer ih vozači cijene ne samo zbog njihove pouzdanosti već ih smatraju i dijelom svojeg imidža", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile iz tvrtke carVertical.

Ovim modelima je najviše porasla popularnost

U zemlji je najviše porastao broj provjera povijesti za Škodu Kodiaq (+120.3%), zatim slijede Peugeot 2008 (+73.9%), Volkswagen Arteon (+62.5%), Volkswagen Tiguan (+61.9%) i Peugeot 508 (+56.6%).

Porast popularnosti ovih modela dobra je vijest za one koji ih planiraju prodati. Što je automobil traženiji na tržištu rabljenih automobila, to je njegova cijena stabilnija i otpornija na smanjenje vrijednosti.

Gledamo li pak globalni aspekt i sva tržišta uključena u istraživanje, u prvoj polovici ove godine najviše je porasla popularnost sljedećih modela: Mini Coupe (+719.1%), Tesla Model 3 (+534%), Tesla Model X (+297.6%), Audi RS7 (+262.2%) i Jaguar E-Pace (+186.6%).

Popularni modeli češće imaju "skidane kilometre"

Popularni modeli često su meta prevaranata. Tržište je puno automobila s lažiranom kilometražom, što kasnije može uzrokovati brojne probleme novim vlasnicima.

U prvih šest mjeseci 2024. godine, 2.6% svih Golfova provjerenih na platformi u Hrvatskoj imalo je izmijenjena očitanja brojača kilometara. Često se lažira kilometraža i kod drugih popularnih modela: Audi A4 (1.1%), Škoda Octavia (1.2%), Volkswagen Passat (2.7%) i Renault Megane (3.9%).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.