VIDEO Ovako izgleda kada najbrži dron na svijetu prati Maxa Verstappena

Foto: Red Bull

NEPREKIDNA snimka iz prvog lica (FPV) Verstappenovog punog kruga na stazi Silverstone Grand Prix snimljena je ručno upravljanim dronom, koji je posebno izrađen za tu svrhu.

Automobil iz 2024. prvi je put izbliza prikazan gledateljima, a snimljen je zahvaljujući uspješnom letu drona s kamerom, jedinstvenog po brzini. "Nikad nisam mislio da ću vidjeti dron tako brz samo za snimanje kamerom", rekao je Verstappen nakon što ga je vidio u akciji na stazi.

"Nisam znao da me prati dok sam vozio po mokrom, a na nekim mjestima mi je bio vrlo blizu", nastavio je trostruki svjetski prvak Formule 1. "Bio sam stvarno iznenađen koliko brzo može držati korak i koliko se može približiti u zavojima. To daje malo drugačiju perspektivu gledanju Formule 1", dodao je.

Dron dvaput brži od Formule 1

Bilo je potrebno više od godinu dana da se izradi dron koji može ubrzati dva puta brže od F1 bolida, dosežući 300 km/h za samo 4 sekunde uz najveću brzinu od preko 350 km/h.

Nizozemski Drone Gods i pilot Ralph Hogenbirk, poznat i kao Shaggy FPV, pripremali su se za krug iza svog zemljaka Verstappena s višestrukim simulacijama leta, a prvi koncepti drona nacrtani su u njihovoj radionici u Eindhovenu, na jugu Nizozemske.

Razvoj je ubrzan pristupom nizozemskih stručnjaka za dronove i procesima Red Bull Advanced Technologies, visokoučinkovitog inženjerskog ogranka tima Oracle Red Bull Racing Formule 1. Tvrtka je dizajnirala i proizvela lagane aerodinamične obloge i strukturne nosače motora kako bi se smanjila ukupna masa drona za približno 10%.

U budućnosti dio TV prijenosa

Ovaj napredak više je puta testiran na stazama Formule 1 uz korištenje automobila RB8 i RB19, koje su vozili rezervni vozač Liam Lawson i 13 puta Grand Prix pobjednik David Coulthard.

"Kad vidite velike, široke snimke, gubite perspektivu o brzini automobila. Postoji toliko puno aplikacija koje obožavateljima daju stvaran osjećaj kako je biti u jednom od ovih trkaćih automobila. Kad imate dron tako izbliza, onda ste uronjeni u cijelo iskustvo. Siguran sam da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti vidjeti ovo kao dio TV prijenosa", rekao je David Coulthard.

Pilot je upravljao dronom pomoću radijskog upravljača promatrajući putanju leta isključivo kroz naočale koje pružaju sliku niske rezolucije s povoljne točke drona. Kut kamere podešavao se istovremeno s nožnom papučicom zahtijevajući preciznost u koordinaciji ruke i oka kako bi se dobila jasna snimka F1 bolida koji vozi 300 km/h.

Jedinstveni dron na svijetu

"Ovo je posebni dron jer jedini ima ugrađenu kameru i ide ovako brzo. U potpunosti je izrađen po narudžbi. Vrlo je izazovan projekt stvoriti dron koji je dovoljno brz da prati i zadrži automobil u punom kadru dok snima na zanimljiv način", komentirao je pilot drona Shaggy FPV. "Ovo je definitivno bilo najluđe snimanje koje sam dosad odradio."

Dok prosječni potrošački dronovi putuju brzinom od oko 60 km/h, s približnim trajanjem baterije od 30 minuta, ovaj novi dron, dizajniran za gonjenje RB20, trebao je letjeti agilnošću F1 bolida. To je značilo da su mu bila potrebna velika ubrzanja i usporavanja, a oba su znatno smanjila trajanje baterije na približno 3 minute.

Verstappen je bio svjestan ovih izazova dok je gledao snimku drona koji se vukao iza njegovog automobila.

"Za pilota postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir, na primjer izbjegavanje mostova i predviđanje točaka kočenja budući da imamo papučicu kočnice, ali u zraku ona radi drugačije. Dakle, mislim da je vrlo stresno biti toliko fokusiran", komentirao je Max Verstappen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.