11 stvari koje bi vam se mogle dogoditi ako jedete previše mesa

Foto: EPA

PREHRAMBENE potrebe svake osobe su različite, ali ako primjećujete određene promjene na svom tijelu, možda je vrijeme da smanjite unos mesa. Iako meso može biti važan izvor proteina, prekomjerna konzumacija može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema. Evo što bi se moglo dogoditi ako jedete previše mesa.

Umor i manjak energije

Iako proteini osiguravaju dugotrajnu energiju, previše mesa u prehrani može dovesti do suprotnog učinka. Proteini se sporije probavljaju od ugljikohidrata, što znači da tijelo neće dobiti brzi izvor energije poput glukoze, koja je potrebna vašem mozgu i mišićima. To može rezultirati umorom i "maglom u mozgu", objašnjava Caroline Passerrello, dijetetičarka i glasnogovornica Američke akademije za prehranu i dijetetiku.

Pogoršanje izgleda kože i kose

Ako jedete previše mesa, mogli biste zanemariti druge važne skupine namirnica. Vitamin C, koji je ključan za stvaranje kolagena – proteina koji održava kožu, kosu i nokte, rijetko se nalazi u mesu. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do grube kože i neobičnog rasta dlaka na tijelu, napominje dijetetičarka Jenna Braddock. Dodajte tamno lisnato povrće, poput kelja, u svoju prehranu kako biste nadoknadili ovaj manjak.

Češće prehlade i oslabljeni imunitet

Ako ste često prehlađeni, možda je razlog vaša prehrana. Meso ne sadrži vitamin C, ključan za jačanje imuniteta. Ako ste na mesnoj dijeti, poput keto dijete, mogli biste zanemariti voće koje je bogat izvor ovog vitamina. Povrće poput brokule i paprike može vam pomoći nadoknaditi taj manjak.

Zatvor

Meso gotovo da nema vlakana, a bez vlakana dolazi do zatvora i poteškoća s probavom. Dodajte u prehranu cjelovite žitarice, voće i povrće kako biste održali redovitu probavu, savjetuje Braddock.

Rizik za srce

Crveno i prerađeno meso bogato je zasićenim mastima koje povećavaju "loš" LDL kolesterol i time povećavaju rizik od srčanih bolesti. Američka zaklada za srce preporučuje da zasićene masti čine samo 5 do 6 posto vašeg dnevnog unosa kalorija.

Upale u tijelu

Zasićene masti u mesu mogu potaknuti upalu u tijelu, dok voće i povrće sadrže antioksidanse koji se bore protiv upala. Braddock preporučuje da svaki dan dodate barem jedno voće ili povrće više u svoju prehranu kako biste osigurali dovoljno antioksidansa.

Rizik od bubrežnih kamenaca

Previše proteina može opteretiti bubrege, posebno zbog spojeva zvanih purini koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Previše mokraćne kiseline može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Ako u obitelji imate problema s bubrezima, obratite pažnju na unos mesa.

Debljanje

Iako su proteini ključni za izgradnju mišića, previše proteina može se pretvoriti u masnoće. "Ako jedete više proteina nego što vam je potrebno, tijelo ih neće pohraniti kao proteine, već kao masnoće", napominje Braddock.

Povećan rizik od raka

Studije pokazuju da prekomjerna konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva. Američki institut za istraživanje raka preporučuje da tjedno ne konzumirate više od približno 500 g crvenog mesa.

Dehidracija

Previše proteina može dovesti do dehidracije jer bubrezi trebaju više vode da bi izbacili toksične otpadne proizvode. Pijte puno vode kako biste nadoknadili ovaj gubitak.

Utjecaj na okoliš

Čak i ako vas ne zabrinjava vaše zdravlje, postoji još jedan razlog da smanjite unos mesa – okoliš. Smanjenjem potrošnje mesa, možete pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova i podržati održiviju prehranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.