ZAPOČINJANJE dana pravim napitcima može postaviti temelj za dobru razinu energije i cjelokupno zdravlje. Međutim, neki popularni jutarnji napitci mogu potaknuti upale i uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, što dovodi do umora, žudnje za hranom, pa čak i dugoročnih problema. Odabirom dobrog napitka možete održati stabilnu energiju, podržati metabolizam i smanjiti upale tijekom dana.
Nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati za SheFids je izdvojila dvije vrste popularnih jutarnjih napitaka koje mnogi od nas konzumiraju, a zapravo to ne bi trebali činiti ili bi ih barem trebali minimizirati jer mogu pogoršati upale i uzrokovati skokove šećera u krvi.
Kupovni voćni sokovi
Iako voćni sokovi na prvu zvuče kao zdrav i odličan izbor, kupovni imaju mnoge nedostatke. Takvi sokovi često sadrže koncentrirane šećere i nedostaju im vlakna. Nanavati objašnjava da takvi sokovi "uzrokuju skokove šećera u krvi i propuštaju zasitne benefite cijelog voća".
Mnogi komercijalni sokovi uključuju i dodane šećere te konzervanse, što može pogoršati upale. Bez vlakana, šećeri u soku brzo se apsorbiraju u krvotok, uzrokujući nagle skokove šećera u krvi. Za zdraviju alternativu, pokušajte napraviti domaći voćni sok kod kuće koristeći cijelo voće i povrće. Tako ćete osigurati unos svih hranjivih tvari, uključujući vlakna, bez viška šećera i kalorija.
Kave sa slatkim okusima
Mnogi se vesele jutarnjoj šalici kave, ali kave sa slatkim okusima i sirupima od, primjerice, karamele, vanilije i čokolade te mnogih dodataka, mogu dugoročno biti štetne. "Ovi napitci sadrže mnogo šećera, uzrokuju skokove šećera u krvi i potiču upale", ističe nutricionistica.
Visok unos šećera povezan je s povećanjem markera upale. Osim toga, ovi napitci često sadrže mnogo praznih kalorija, što može dovesti do povećanja tjelesne mase i daljnjih upala. Bolje se odlučiti za crnu kavu ili jednostavan espresso kao zdraviju opciju za svoj jutarnji unos kofeina.