Foto: 123rf
ORAŠASTI plodovi, iako visokokalorični, imaju blagotvoran učinak na zdravlje čovjeka radi velike količine zdravih masti koje se u njima nalaze.
Ipak, kako biste konzumacijom orašastih plodova iskoristili ono najbolje što posjeduju, potrebno je pažnju obratiti na nekoliko pravila koja biste trebali uvažiti.
1. Kupujte sirove orašaste plodove
Konzumacijom prženih orašastih plodova u vaš ćete organizam unijeti i velike količine biljnih masti koje nisu poželjne za konzumaciju ukoliko želite vašem organizmu pružiti kvalitetne nutritivne elemente.
Nadalje, prilikom termičke obrade na visokim temperaturama narušava se i nutritivni sastav orašastih plodova.
Nadalje, prilikom termičke obrade na visokim temperaturama narušava se i nutritivni sastav orašastih plodova.
2. Nakon kupnje skladištite orašaste plodove u hladnjaku
Skladištenjem orašastih plodova u hladnjaku produžit ćete njihovu svježinu te onemogućiti narušavanje nutritivne vrijednosti njihovog sastava.
Masti u orašastim plodovima glavni su razlog za njihovo skladištenje u hladnjaku.
Masti u orašastim plodovima glavni su razlog za njihovo skladištenje u hladnjaku.
3. Prije konzumacije orašaste plodove namačite u vodi
Do čak 12 sati prije konzumacije orašaste je plodove poželjno ostaviti namočene u blago posoljenoj vodi.
Orašasti su plodovi bogati mastima, vitaminima i mineralima, ali također sadrže i poneku nepoželjnu komponentu.
Jedna takva je fitinska kiselina koja može uzrokovati probavne probleme.
Brojne druge štetne tvari inhibitori su probavnih enzima te će se uklanjanjem istih pospješiti apsorpcija vitamina i minerala.
Jedna takva je fitinska kiselina koja može uzrokovati probavne probleme.
Brojne druge štetne tvari inhibitori su probavnih enzima te će se uklanjanjem istih pospješiti apsorpcija vitamina i minerala.
4. Konzumirajte klice
Klice sadrže izrazito velike količine vitamina i minerala.
Prilikom klijanja iz orašastih se plodova uklanja fitinska kiselina, ali i inhibitori enzima.
Oko 8 sati orahe ostavite namočene u posoljenoj vodi, u posudi koju prekrijete gazom. Potom orašaste plodove odložite na toplo zamračeno područje. Nakon 12 sati ponovite postupak namakanja. Navedeno činite dok ne dobijete željene klice.
Prilikom klijanja iz orašastih se plodova uklanja fitinska kiselina, ali i inhibitori enzima.
Oko 8 sati orahe ostavite namočene u posoljenoj vodi, u posudi koju prekrijete gazom. Potom orašaste plodove odložite na toplo zamračeno područje. Nakon 12 sati ponovite postupak namakanja. Navedeno činite dok ne dobijete željene klice.
Klice također možete i kupiti, međutim, njihova je cijena nešto veća od one sirovih orašastih plodova.