Ako želite zdraviju i bržu probavu, dodajte ovaj sastojak svojim obrocima

Foto: Pexels

NEKOLIKO prstohvata ljekovitog bilja i začina moglo bi pridonijeti očuvanju zdravlja vaših crijeva, donosi Science Alert. Tako su barem pokazala čak dva istraživanja provedena na Sveučilištu Penn State u SAD-u. I dok se u dijetama obično baziramo na njihove glavne namirnice kao što su povrće ili meso, značajna količina varijacija u kulturnim i osobnim preferencijama svodi se na način na koji svojim obrocima dodajemo začine, tvrde stručnjaci.

Dijetetičarka Penny Kris-Etherton i njezini kolege s Penn Statea među prvima su proučavali učinak začinskog bilja i ostalih začina na sastav ljudskih crijeva. U njihovoj studiji 54 odrasla sudionika s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti sudjelovala su u četverotjednom eksperimentu.

Tijekom trajanja studije svi su se držali istog plana prehrane, samo su neki sudionici zamoljeni da dodaju 0.5 grama začina svojim obrocima, a drugi nešto više, 3.3 ili 6.6 grama.

Mješavina začina koja je korištena u istraživanju uključivala je cimet, đumbir, kumin, kurkumu, ružmarin, origano, bosiljak i majčinu dušicu. U međuvremenu je jedna od skupina zamoljena da ne stavlja nijedan od ovih začina u hranu.

Rezultati su pokazali da je prehrana s više začina utjecala na poboljšanje zdravlja crijeva te potaknula proizvodnju ''dobrih'' bakterija koje doprinose smanjenju rizika od mnogih bolesti, uključujući i karcinom debelog crijeva.

"Dodavanje začinskog bilja u hranu tako je jednostavna stvar koju svi ljudi mogu učiniti, a može napraviti veliku razliku. Naime, današnja prehrana kod većine ljudi daleko je od idealne, pa mislim da bi svi mogli imati koristi od dodavanja začinskog bilja i ostalih začina korištenih u ovoj studiji. To također doprinosi smanjenju količine natrija u vašoj prehrani", objašnjava Kris-Etherton koja dodaje kako ovo istraživanje samo podupire prethodna nagađanja koja su sugerirala kako je začinsko bilje prirodni probiotik koji hrani zdrave bakterije u ljudskim crijevima te tako pomaže očuvanju probavnog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.